Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



субота, 8 червня 2024 р.

Океани розкривають таємниці

 

    Щороку 8 червня вся планета відзначає важливе екологічне свято – Всесвітній день океанів. В цей день екологи, іхтіологи та працівники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв та інші координують свої зусилля, щоб захистити права мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.

     Якщо уважно подивитись на глобус або карту, то можна побачити, що більшу частину нашої планети займає вода – майже три чверті поверхні. Уся водна оболонка Землі, що омиває острови й континенти, - озера, річки, моря, океани – називається Світовим океаном. Океан, мабуть, найзагадковіше місце у світі. Хто знає, які таємниці покриває собою морська вода… Що криється на дні морському?

    Океан надзвичайно красивий. Вражає він не тільки своїми хвилями, що відчайдушно кидаються на скелі, а й своїм підводним світом. Як цікаво побачити риф чи жителів водних просторів! Саме у воді мільйони років тому вперше зародилося життя. Саме в океані у наш час мешкають найбільші тварини планети, наприклад, синій кит. У воді живуть не лише риби, а й багато безхребетних тварин та ссавців. Залежно від глибини підводні мешканці виробили свої пристосування до умов проживання. Деякі риби живуть навіть на великих глибинах, у царстві вічного мороку, другі – можуть «ходити» по суходолу під час відпливів, треті – змушені безперервно плавати, щоб не померти.

    Відвідувачі бібліотеки – філії №2 дізналися багато цікавинок про Світовий океан під час бібліо-занурення «Грандіозна мандрівка вглиб океанів». Захід відбувся в межах Десятиліття науки про океан для сталого розвитку (2021-2030 рр.). Надзвичайно важливо визнати нагальні проблеми, з якими стикаються наші океани. 


    Підвищення температури океану, надмірний вилов риби та накопичення пластикових відходів є одними з нагальних проблем. Учасники заходу за допомогою інтерактивно - пригодницьких ігор спробували себе у ролі дослідників океану та подивилися на проблеми Світового океану по-дорослому.


    Який рельєф має океанічне дно? На якій глибині починається зона вічного мороку? Яке підводне судно здатне витримувати занурення в багатокілометрову товщу води? Яка акула є найбільшою рибою? Яких розмірів можуть досягати гігантські кальмари? З чого складається тіло риби-краплі?.. Чи не захопливо? Всі відповіді на ці запитання учасники заходу відшуковували у виданнях, які були представлені на тематичному перегляді «Океани розкривають таємниці».

    Дидактична гра «Екологія океану» допомогла дітям поглибити знання про навколишнє середовище, екологію та зрозуміти важливість турботи про природу. Також з малими дослідниками океанічного простору в межах бібліозанурення було проведено гру «Вірю не вірю», вернісаж запитань «Хто живе в океані?», косу загадок, веселу риболовлю, рухливу гру «Море хвилюється раз…» та запальну руханку «Будь як море».

Закінчилася наша зустріч нагородженням переможців художнього конкурсу «Я малюю океан».


    Ось так, те, що ще учора ховалося під товщею води, здавалося далеким і не зрозумілим, обернулося для наших дітей цікавою, захопливою мандрівкою, яку забезпечили барвисті енциклопедії з яскравими ілюстраціями, дитячі журнали, збірки оповідань та віршів, натхненні історії для дітей про блакитну безодню; вони відкрили таємничу завісу в дивовижний, яскравий і різноманітний, майже казковий підводний світ.

    Нехай Всесвітній день океанів змусить людство потурбуватися про чистоту води та збереження флори та фауни океанів і морів. Кожна людина мусить зробити свій внесок у цю благородну справу. У нас Земля одна і треба зробити так, щоби вона завжди була «блакитною планетою».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!