Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 16 травня 2024 р.

Я душу одягну у вишиванку

Вишиванка – символ Батьківщини,
Дзеркало народної душі,
В колисанці купані хвилини,
Світло і тривоги у вірші.
Вишиванка – дитинча кирпате,
Що квітки звиває в перепліт,
Материнські ласки, усміх тата
Прадідів пророчий заповіт
  Україна – це чарівний і благодатний край. Із сивої давнини тут живе мудрий і добрий, творчий і натхненний народ. Саме тому, мабуть, ми і подарували світові неповторну українську вишивку, за якою нас упізнають в різних куточках світу.

  Щорічно у травні українці відзначають яскраве та самобутнє свято – Всесвітній День вишиванки, присвячене нашому національному одягу. Впровадили свято серед тижня, аби підкреслити, що вишиванка – складова повсякдення українців. Ця дата поєднує нас, прославляє нашу культуру, виховує любов до національних символів.

   Українська вишиванка з'явилася багато століть тому, а кількість різних візерунків та технік шиття порахувати неможливо. Жоден інший національний костюм не є таким актуальним для сучасності, як українська вишиванка.

   Ось і сьогодні, уже в ХХІ столітті, народна традиція не зникає, а набирає обертів. Народу дуже близькі і дорогі давні традиції, милі серцю вишиті рушники, доріжки, серветки, подушечки, наволочки, килими, скатертини, штори, якими часто прикрашають оселі. Тож кожна хата відрізняється своєю самобутністю, власним баченням краси й затишку.

 З нагоди свята бібліотекарями центральної бібліотеки було проведено етновернісаж коду пращурів «Хай звитяжно б’ється серце! Хрестик, хрестик, ще раз хрестик… Волі сонце золоте на рушникові най цвіте» на базі міського ліцею №1. Прикрасою дійства стала мультимедійна презентація, яка ілюструвала розповідь ведучих.  До уваги учнівської молоді бібліотекарями був проведений бібліографічний огляд літератури «А над світом вишиванка цвіте». Присутні поринули в  прекрасний неповторний світ історії вишивки, яка бере свій початок ще за часів скіфів та не втрачає своїх позицій.

 У бібліотеці-філії села Грозине напередодні свята бібліотекар провела народознавчу годину «А над світом українська вишиванка квітне» з учнями середніх та молодших класів Грозинського ліцею. 

Діти дізналися про те, як було засновано це свято: ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Леся Воронюк, яка запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

 Далі бібліотекар розповіла про історію вишиванки, про її символічні значення, про окремі традиції, пов’язані з вишиванкою. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід, як родинна реліквія.  

  Більш ширше бібліотекар звернула увагу дітей на вишиванку Житомирщини.

Техніки, які тут використовували найчастіше - це занизування та дрібний хрестик. З кольорів – поєднання синього з червоним та чорним. З геометричних фігур найпоширенішими були ромби, хрести, круги, зигзаги та особливо розетки. Ці фігури мали особливо глибоке значення, а оздоблена ними сорочка мала захищати від всіх негараздів та негативного впливу господаря чи господиню. Не менш популярні на Житомирщині квітково-рослинні орнаменти: барвінок, берізка, хміль, виноград, ружи, яблучка, листочки, які зустрічалися й на інших предметах народної творчості. Завершився захід  творчою майстернею, під час якої учасники створили різнокольорові вишиванки із паперу.

 Час пройшов швидко і цікаво у веселій дружній атмосфері. Кожен з присутніх почерпнув для себе корисну інформацію і запам’ятав, що вишиванка – це наша національна гордість.  Цей український оберіг, який пройшов крізь віки, й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!