Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 18 травня 2023 р.

Я вишиванку одягаю знову, і серце в грудях - наче вільний птах!

 

«Я душу одягну у вишиванку,

У ній коріння роду пророста,

Молитву прочитаю на світанку,

Щоб Україна Перемогу здобула!»

    

    У народі кажуть, що якщо дитина народилась у сорочці, то буде обов’язково щасливою. Слово «сорочка» тут вживається у своєму первісному значенні. Але доленосною сорочкою, в якій закодована божественна енергія, є, безумовно, українська вишиванка, якій у всі часи  надавали особливого змісту, вишиваючи, кодували долю людини різноманітними узорами. У третій четвер травня ми відзначаємо Всесвітній день вишиванки - свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Знаком особливої вишуканості і проявом художнього смаку  є наявність вишитої сорочки.

    У цей день кожен охочий долучається до свята, одягнувши вишиванку. Вулиці різних населених пунктів майорять сорочками, сукнями, спідницями чи іншими елементами вишитого вбрання, тим самим засвідчуючи існування українців як нації, яка має свою історію та традиції.  Сьогодні майстрині по всій Україні вишивають сорочки нашим захисникам з любов’ю і надією, що вони захистять наших воїнів від ворожих куль. А військові одягають їх як духовну броню. «Вишиванка – це любов! А вишивати –  це оберігативіритичекати!» - саме таким є гасло цьогорічного Всесвітнього дня вишиванки.

   З нагоди свята у співпраці із колегами бібліотеки – філії №1для дітей ім. Лесі Українки на майданчику біля центральної бібліотеки пройшла акція «Вишиваємо шлях до Перемоги!». У яскравих вишиванках учні Коростенського міського ліцею №3, проявивши патріотичну креативність, розмалювали доріжку, на якій «зацвіла» пшениця, калина, мак та інші українські народні символи. Віримо, що дуже скоро наші захисники повернуться цим шляхом додому із Перемогою!




    Цікаво та пізнавально в центральній бібліотеці пройшов етнокалейдоскоп «Я вишиванку одягаю знову і серце в грудях – наче вільний птах!». Присутні дізналися історію створення української вишиванки, дізнались про  її різновиди в різних регіонах України,  взяли активну участь у квесті «Вишиванко моя, вишиванко, ти - як пісня, у серці моїм!», що складався із  завдань, які необхідно було виконати, пройшовши за маршрутом  тематичні станції: музичну, інтелектуальну, історичну, народознавчу. Учасники заходу особливу увагу звернули на етновиставку «Вишиванка – це Вкраїна і доля…», де представлено старовинні  вишиванки, сучасний вишитий одяг і, звичайно,  тематичну літературу.



    Сьогодні вишиванка - це один із символів України, як і мужність, відвага українського народу. Цей національний одяг зшиває нас у єдину націю міцною ниткою, що тягнеться крізь час та простір. У всьому світі вже знають, що бути українцем - це безмежно любити свою Вітчизну, а носити вишиванку - це засвідчувати свою  приналежність до віковічної української культурної традиції.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!