Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 23 травня 2023 р.

Холосненські митці тримають культурний фронт

 


Будь-яка нація цікава звичаями, традиціями та  культурою. Любов українського народу до своєї пісні, його традиційна повага до книги, до письменства, повага до його надбань у художній творчості, в літературі й мистецтві є частиною культури кожного українця.

      Український народ має багату і бурхливу історію. Не один раз чужинці зазіхали на нашу українську землю. Доводилось віковічно захищати свою волю від ворогів. Ця боротьба виховала в українців найяскравішу, найхарактернішу рису - волелюбність. Тому і вся творчість народу пронизана волелюбним характером. Не раз втрачаючи волю, незалежність, українці тужили за нею і цю тугу та боротьбу за волю відтворювали у всіх проявах своєї творчості - у безмежному морі задушевних пісень, дум, легенд; у малярстві, вишивці, гончарстві, ткацтві тощо…

   У час воєнного лихоліття, у якому знаходиться Україна, моральний дух мешканців Коростенської МТГ підтримують аматорські колективи. Про один із них  - «Холосненський батальйон» розповіла бібліотекар бібліотеки – філії с. Холосне.       

    Наприкінці 2009-го року молодий працівник будинку культури  с. Холосне Алла Бутрик вирішила створити невеличкий аматорський колектив, який спочатку складався з 6 жінок та баяніста - це працівники культури, місцевої школи та сільської ради. Виступали на Фестивалі  Млинців в  смт Пулине. Свій бойовий дух дівчата показали під час  першого свята льону в селі Стремигород. Після цього виступу  на той час начальник  районного відділу культури Лариса Бондар написала в газеті невеличкий нарис про колектив і назвала його «Холосненський батальйон», тому що колектив виконував багато пісень з репертуару «Лісапетного батальйону». Від того часу наші дівчата стали  батальйоном, який співає.

    У 2017-му році Катерині Стасюк, яка наразі працює бібліотекарем біблібліотеки – філії с. Холосне, випала нагода стати учасницею колективу. Виступали на багатьох концертах в інших районах: в смт Лугини  - на святі Вареника,  у селі Висока піч Житомирського району  - на святі Полуниці, в селі Стремигород Коростенського району - на Фестивалі Льону тощо. Щороку «Холосненський батальйон» брав участь у святкуванні Фестивалю Дерунів у місті Коростень. Неодноразово здобували нагороди…

    24 лютого 2022 року докорінно змінило наше життя… Спочатку був шок, але недовго. Всі згуртувалися. Почали збирати все необхідне для допомоги нашим захисникам та захисницям. У будинку культури села Холосне було організовано плетіння захисних сіток. Взимку 2023-го року  працівники культури громади зі своїми колективами колядками та щедрівками назбирали чималу суму грошей на допомогу ЗСУ. Знову почали збиратися на репетиції. З'явилося ще більше бажання відновлювати наше рідне, українське - репертуар поповнився новими патріотичними піснями.

    Не дивлячись на війну, жителі села чекають на виступи колективу, щоб трошки розвіяти смутні думки та отримати радість від живого спілкування. Маємо надію, що наші рідні та близькі повернуться живими та неушкодженими з фронту. Ще не раз «Холосненський батальйон» буде радувати своїми  піснями та запальними танцями глядача. Нову пісню для ПЕРЕМОГИ вже вчимо.

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!