Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 29 квітня 2023 р.

Шедевр українського театру

 


«З перших кроків самопізнання на полі народнім я загорівся душею і думкою послужить рідному слову, огранувати його, окрилити красою і дужістю…»

             М. Старицький

У другій  половині XIX  початку XX століття в українській літературі визначне місце посідає творчість Михайла Старицького –представника однієї з відомих українських родин — Старицьких-Лисенків, фундатора українського професійного театру, талановитого  драматурга, поета, прозаїка, видавця, перекладача.  Драматург    розумів, що доля українського національного театру, його  популярність значною мірою залежатиме від того, що  ставитиме той чи інший  театр, які ідеї популяризуватиме засобами  сценічного мистецтва. Тож Старицький почав працювати над переробкою  малосценічних п’єс різних авторів та інсценізацією прозових творів українських,  європейських письменників тощо. Таких п’єс у М.Старицького в  драматургічній спадщині є дванадцять.

Цього року виповнилось 140 років з часу написання п’єси «За двома зайцями». Це переробка комедії Івана Нечуя-Левицького «На Кожум’яках». Головною причиною, яка спонукала письменника створювати переробки була заборона у 1863 році на написання п’єс українською мовою, а переробки  формально не підлягали забороні. У  1883 році перероблена п’єса була дозволена цензурним комітетом до постановки театральною трупою М. Старицького. Після її  прем’єри 4   листопада того ж року в Києві комедія мала великий успіх і вже не сходила з репертуару українського  театру. У 1961 р. знято художній комедійний фільм українською мовою за мотивами п'єси

Час диктує свої вимоги, а комедія завжди   лишається живою та актуальною і досі. У ній порушується проблема соціальної нерівності, висміюється життя українських русифікованих міщан Києва.

 У читальній залі центральної бібліотеки пройшов  захід – мистецька феєрія «За двома зайцями» - перлина українського театру», який вразив і юних (учнів 9 класу ліцею №3, вчитель Вележко Л.Д.), і дорослих шанувальників театрального мистецтва своєю неординарністю, українським колоритом, гумором.

 Присутні мали змогу послухати розповідь ведучих про історію створення п’єси, подивитись відео- уривки   у виконанні артистів  Коростенського  театру «Театр на Territory Древлян ». На заході була присутня Катерина Скляревська, режисерка театру, яка цікаво розповіла про режисерську і акторську роботу колективу над п’єсою . Родзинкою мистецької феєрії стала інсценізація наживо епізоду із вистави у виконанні бібліотечних фахівців, за сумісництвом акторок театру Тетяни Примаченко і Пархомчук Ірини. 

Отже, саме культура, зокрема театральна творчість у наш час, нібито далекий від гумору, стає світлим промінчиком, свіжим ковтком повітря позитивних емоцій.  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!