Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 10 березня 2023 р.

На вічному шляху до Шевченка


                              … Свою  Україну  любіть,

Любіть  її… Во  время  люте,

В останню  тяжкую  минуту

За неї  Господа  моліть…

                          Т. Шевченко

У цих словах нашого незабутнього Кобзаря – весь зміст його нелегкого, але яскравого життя. Любити свою Україну, свій народ, всім своїм життям приносити користь людям – такий приклад залишив Тарас Шевченко всім наступним поколінням українців. Щороку, в березні, Україна відзначає дні, які в народі називають «шевченківськими».

          9 і 10 березня – день народження і день смерті поета. А між ними - ціле людське життя. Недовге життя - лишень 47 років. Саме стільки було відміряно Шевченку долею: 24 роки у кріпацькій неволі, 10 - на засланні, 13 років залишилося йому на вільну працю. Шевченко залишив нам заповіт відданої безкорисної синівської любові до рідної землі в своєму «Кобзарі» і «Букварі», в своїх мистецьких творах.

    Багато в світі прекрасних поетів, кожний народ має своїх співців. Але тільки Тарас Шевченко здобув таке всенародне визнання. Його поетичне слово звучить у різних куточках світу – один лише «Заповіт» перекладено на 147 мов.

    Вшановуючи пам'ять Великого Кобзаря, працівники  бібліотеки-філії  № 1 для дітей ім. Лесі  Українки запросили до літературного  салону  «І  кожне  слово  його про  Україну»   учнів  5-6 х класів  міського  ліцею № 12. Діти познайомились з літературною  спадщиною, репродукціями  картин, книжковою  виставкою творів, декламували вірші великого поета.




Тарас Шевченко – не тільки візитна картка України, національний поет та геніальний художник. Він був, є і буде нашим дороговказом в поступі вперед –вільної і нової держави. Він завжди поруч: і в окопі з вояками, і з тими, хто виборює нашу свободу в тилу. А ще Тарас - найбільший мотиватор, адже не маючи ніяких стартових можливостей став найвідомішим українцем… Народився у «царстві темряви та безнадії», як писав Іван Франко, а став Лицарем у «царстві духу»…

Народ  України  ніколи  не  забуває  і  не  забуде  Шевченка.  Поет  живе  в серцях  українського  народу. Його невмирущий  дух,  як  і раніше, витає  над  рідною  Україною і сіє живе насіння оновлення.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!