Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 11 квітня 2020 р.

Свята Паска йде до хати, будемо Великдень стрічати



Кожну весну християни всього світу святкують Воскресіння Христове - найсвітліше свято, яке в цьому році припадає на 19 квітня. У соціальних мережах зараз  багато інформації про святкування Великодня: найрізноманітніші рецепти приготування пасок, фарбування яєць, освячення великоднього кошика.          З 13 квітня починається  останній тиждень посту.  А чи знаєте ви, чому його називають Страсним і навіть Великим? З чим це  пов’язано?  Саме в цей період відбулися  Страсні (жорстокі) події в житті Спасителя, про які ми хочемо вам розповісти.

       У день, який зараз православні називають Вербною неділею, відбувся вхід Ісуса в Єрусалим. Це було за тиждень до Пасхи. Тобто свято Пасхи за часів Ісуса Христа вже існувало. Що ж воно означало у дохристиянському світі? Слово «Пасха» в перекладі з єврейської означає «пройшов мимо, визволення». Цього дня євреї святкували визволення своїх  предків від єгипетського рабства. Саме в цей день Ісус востаннє увійшов до Храму Божого. Дорогу йому встеляли пальмовими вітами (його вітали як справжнього царя). В Україні пальми не ростуть, тому люди, щоб відзначити цей день, ставили у своїх оселях вербові гілочки. Прийшовши з церкви додому, брали освячені гілочки верби і били один одного, примовляючи:
Не я б'ю, верба б'є.
Через тиждень - Великдень.
Будь здоровий, як вода,
Багатий, як земля, 
А красивий, як весна.
  Трагічні події Страсного тижня починають розгортатися вже у четвер. Цей день присвячується спомину про Тайну вечерю. Ісус в цей вечір обмив ноги своїм учням. Обряд обмивання ніг показав усьому людству, що вічна безмірна любов Ісуса веде людину до очищення і що очищення можливе лише через Христа. У християн існував такий звичай: у Чистий четвер треба скупатися до сходу сонця і змити з себе все погане з тіла і з душі, при цьому промовляючи:
Водичка, водичка, вмий моє личко,
Щоб очі блищали, щоб щічки червоніли,
Щоб кусався зубок та сміявся роток!
 Потрібно всіх прощати, добро в хату пускати, а погане забувати.
Після омивання Ісус  встановив таїнство причастя – священнодійство, через яке, як вважається, людині таємно подається благодать Святого Духа. Він розламав хліб, благословив його, і даючи учням, сказав: «Прийміть, споживайте, це є Тіло Моє». Потім подав вино, благословив і сказав: «Пийте, це є Кров Моя». Як хліб і вино стають тілом і кров’ю Господа – це незбагненна таємниця, тому це дійство і називається таїнством.  Через це і сама вечеря називається тайною. Під час Тайної вечері Ісус сповістив апостолів, що один з них зрадить його. Перший його учень Петро сказав, що ніколи не зрадить Вчителя. На що Ісус прорік, що ще не прокричить півень, як він тричі зречеться його. Так воно невдовзі і відбулося. Після закінчення Тайної вечері Спаситель пішов у Гетсиманський сад, де молився і де був заарештований. Після катувань та побиття Ісус був засуджений і розіп’ятий. 
   Страта Ісуса Христа відбулася у п’ятницю. Тому кожну п’ятницю Страсного тижня навіть літургії не буває, а в годину смерті Ісуса Христа на хресті на спомин про зняття з хреста тіла Христова і його поховання відправляється вечірня. Євангеліє розповідає, що таємний учень Спасителя Йосиф Аримафейський отримав дозвіл у Понтія Пілата взяти тіло Христове для поховання і для цього купив плащаницю (полотно). І в цю плащаницю вони загорнули Ісуса. Тож на вечірні у п’ятницю священнослужителі піднімають Плащаницю (тобто зображення Христа, який лежить у гробі) з престолу і виносять на середину храму.
  У суботу ж, на ранковій службі (утреня), священнослужителі виносять з храму плащаницю і несуть навколо нього на згадку про зішестя Ісуса в пекло та про перемогу  його над пеклом і смертю, бо вважається, що коли тіло Спасителя лежало у гробі, душею своєю він зійшов у пекло до душ людей, які померли до його страждань і смерті. І всі душі праведних людей, які чекали на пришестя Спасителя, він визволив з пекла.
 
  У суботу ж, на ранковій службі (утреня), священнослужителі виносять з храму плащаницю і несуть навколо нього на згадку про зішестя Ісуса в пекло та про перемогу  його над пеклом і смертю, бо вважається, що коли тіло Спасителя лежало у гробі, душею своєю він зійшов у пекло до душ людей, які померли до його страждань і смерті. І всі душі праведних людей, які чекали на пришестя Спасителя, він визволив з пекла.
    У суботу літургія починається пізніше, ніж звичайно, і з’єднується з вечірньою. Після цього віруючі чекають півночі, коли починається найбільше православне свято, «свято із свят» – воскресіння Ісуса Христа.
Найурочистіша за весь рік служба відбувається саме цього дня.  Віруючі  вітають один  одного, промовляючи -  «Христос воскрес!»,  відповідаючи -  «Воістину воскрес», цілують одне одного і дарують пасхальні яйця, які є символом повстання Спасителя з гробу.
    У давнину вважали, що на Великдень має грати сонце, а тому люди перед його сходом відчиняли віконниці,  щоб упустити до хати Царя неба, який приносить у дім щастя і здоров'я. Хай щастить Вам! Будьте здорові!  Гарних свят!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!