Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 13 лютого 2020 р.

Світлий талант – трагічна доля



Чумацький твій шлях.
Я живу тобою і для тебе,
вийшов з тебе, в тебе перейду,
під твоїм високочолим небом
гартував я душу молоду.
В. Симоненко
Великий син України, її  геніальний поет… Його називають символом  національного пробудження, витязем молодої української  поезії, одним із когорти письменників-шістдесятників. Під час уроку поетичного слова «Я воскрес, щоб із вами жити, під шаленством весняних злив», присвяченого 85-річчю від дня народження Василя Симоненка, старшокласники ЗОШ №3 разом із бібліотекарями  центральної бібліотеки пройшли його дорогами  - важкими, трагічними і короткими. 

Гортаючи  сторінки  життя лицаря нескореного покоління, учні 11 класу довідалися, що  життя поета було безрадісним, осіннім, але не сльозливим. Його можна порівняти із спалахом блискавки. Таке воно було яскраве і коротке, усього 28 років. Проте його ім’я добре  відоме в Україні, а творчість увійшла до золотої скарбниці української  літератури. Вірші  В. Симоненка запалюють правдивою любов’ю до  Батьківщини, до людини, пісні на слова поета зворушують глибокими і трепетними почуттями. У виконанні учнів прозвучали  поезії «Баба Онися», «Вона прийшла»,  «Матері», «Кривда».  Тяжко жилося поетові, що мав загострене почуття громадянської мужності. Йому не могли подарувати такого нечуваного вільнодумства, не могли не зважати на його діяльність, не реагувати на правду, висловлену у віршах.  До заходу було підготовлено презентацію, звучали фрагменти спогадів про митця, запис голосу Василя Симоненка.

  Серце поета перестало битися 13 грудня 1963 року. У 1964 році  вийшла  посмертна збірка «Земне тяжіння» (книгу було  висунуто на здобуття   Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка 1965 р. (посмертно), але   лауреатом того року став М. Бажан). У 1981 році, нарешті, вийшла його збірка «Лебеді материнства», за яку поета було посмертно нагороджено Державною премією України ім.. Т. Шевченка (1995 р.)

    Бібліотекарі презентували книжковий перегляд «Я для тебе горів, український народе!», на якому були представлені збірки творів поета різних років видання. Зацікавила присутніх книга «У твоєму імені живу»,  до якої увійшли кращі твори із його літературної спадщини. Поетові слова були, є і будуть  завжди актуальними. Одне зі свідчень тому – сучасна обробка вірша «Лебеді материнства», який уже став піснею. Під час зустрічі учні прослухали цей твір у виконанні музичного гурту  «Піккардійська  терція».
Урок, присвячений світлій пам’яті Василя Симоненка, бібліотекарі завершили  нотою його життєвого оптимізму, рядками   поезії «Ти знаєш, що ти – людина?».  Читаючи  їх, поет нагадує, що кожен із нас –  це особистість, яка має  жити і творити,  щоб залишити по собі пам’ять.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!