Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 13 лютого 2020 р.

Світ віртуальний-небезпека реальна!


Хто може сказати, що Всесвітня мережа - це terra incognita? Здається, що Інтернетом користуються вже сотні років. Літні люди, молодь і навіть маленькі дітлахи знайомі з Всесвітньою павутиною. Та чи добре ми попереджені про підводне каміння, на яке можна наштовхнутися  у  віртуальному світі? Напевно, недосконало…Тому недарма було започатковане відзначення  Дня безпечного Інтернету. Ця міжнародна календарна подія була започаткована у 2004  році за сприянням організації Insafe.
Цього року в бібліотеці-філії №3 також відзначався цей день у формі ситуативної гри-застереження «Веб-спілкування та нетикет: безпечна навігація Всесвітньою мережею». Учні  5-го класу, які завітали до бібліотеки, виявилися активними учасниками заходу: уважно слухали, ділилися своїми думками, брали участь в тренінгах та анкетуванні. Під час інтерактивної гри визначилися з перевагами та недоліками Інтернету і веб-спілкування.
Всесвітня мережа - потужний ресурс, який приховує багато небезпек. Знання цих небезпек дозволить їх уникати. Для того, щоб визначити рівень власної поведінки в мережі Інтернет, дітям було запропоновано анкетування. Виявилося, що учні цього класу в більшості не зловживають Інтернетом. Також діти висловили свої думки щодо Інтернет-загроз та як їх уникнути. Їх чимало:
1.Віруси.
2.Кібер-хуліганство та кібер-грумінг.
3.Грифери (Інтернет-шахраї, які заважають учасникам он-лайн-ігор спокійно грати. Вони періодично пошкоджують ігрових персонажів, блокують певні функції гри та викрадають як персонажів, так і їхнє віртуальне життя). Ця мережа використовується шахраями для розсилання спаму, вірусів та здійснення атак на інші комп’ютери та сервери.
4. Фармінг - різновид шахрайства в Інтернеті, коли оманливим шляхом користувач потрапляє на ідентичну копію відомих сайтів.
5.Он-лайн-хижаки -  встановлюють контакт із дітьми шляхом розмов у чат-кімнатах, обміну миттєвими повідомленнями, електронною поштою або через дошки повідомлень.
6.Спам.
Також учасникам були надано поради безпечного користування мережею Інтернет:
1. Не повідомляй приватну інформацію про себе і батьків (домашню адресу, номер домашнього телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи). Не надсилай незнайомим людям фото.
2. Не вір всьому, що кажуть про себе віртуальні знайомі.
3. Не погоджуйся на зустріч з випадковим знайомим, або роби це в людних місцях і за участю батьків.
4. Обмежуй свій час перебування в соціальній мережі.
5. Батьки мають знати, чим ти займаєшся, коли сидиш біля комп’ютеру.
6. Не ображай інших, не лайся, будь чемним.
7. Тримай пароль комп’ютера у таємниці від сторонніх людей.
8.  Якщо опиняєшся в складній ситуації - поговори з батьками.

Життя – дорогий подарунок. Цінуй його як у світі реальному, так і у віртуальному!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!