Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 5 грудня 2019 р.

Сміхотворець з трагічною долею


 
    Немає, мабуть, українця, який не знайомий з чудовими усмішками Остапа Вишні. Під таким ім'ям увійшов у літературу незрівнянний сміхотворець Павло Михайлович Губенко.
  Ювілею митця була присвячена літературна вітальня «Сміхотворець з трагічною долею», яка відбулася в читальній залі центральної міської бібліотеки. Учасники заходу, учні старших класів ЗОШ №11, дізналися про творчість письменника, познайомилися з його іскрометними усмішками,  перегорнули сторінки життя Остапа Вишні, на яких записані спогади, розповіді, вислови та твори українського письменника-гумориста, взяли участь у літературній вікторині.
  Бібліотекарі презентували книжковий перегляд «Остап Вишня – чародій сміху», на якому представлені збірки творів гумориста різних років видання, раніше заборонені фейлетони та біографічні матеріали, до цього часу невідомі широкому загалу. Зацікавила присутніх книга із серії «Митці на прицілі. Остап Вишня», написана на основі сімейного архіву, а також книга з невідомими сторінками біографії письменника Ростислава Коломійця «Остап Вишня».

 35 років Павло Михайлович віддав літературі. Він пробував себе у драматургії, перекладав з російської мови твори Миколи Гоголя, Антона Чехова. Започаткував новий жанр гуморески - усмішка. Але разом з тим ніколи за життя не був удостоєний жодної офіційної відзнаки. Головним джерелом його гумору була любов до життя, до людини. Девіз його творчості: «Треба любити людину більше, як самого себе». Сміх його неповторний житиме вічно, бо сам він був живою, радісною усмішкою свого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!