Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 7 грудня 2019 р.

Активне довголіття – нова якість життя


 Головним скарбом життя є не землі, що ти їх завоював, не багатства, що їх маєш у скринях... Головним скарбом життя є здоров’я, і, щоб його зберегти, потрібно багато що знати. (Авіцена)
Сьогодні Україна стоїть перед рядом проблем у всіх сферах життя, найбільш актуальними є проблеми, пов’язані з охороною здоров’я та збереженням людського життя.   Бібліотека – філія №2 активно популяризує здоровий спосіб життя серед наших місцян.

Як зберегти своє здоров'я на довгі роки? Як бути бадьорим і впевненим у собі, не скаржитись на постійне нездужання? Відповідь на ці та інші питання мали змогу отримати абоненти бібліотечної служби  «Турбота», що діє при бібліотеці в рамках проекту «Ти не один - бібліотека з тобою», завітавши на велнес – тренінг «Секрети довголіття»  
На зустрічі було представлено план активного довголіття за певними розділами.
У І-ому розділі «Здорове тіло – фізична активність» було наголошено, що рух – це життя. Всі погодилися, що з віком рухова активність знижується і значною мірою на це впливають різноманітні хвороби. Присутнім було запропоновано комплекс нескладних вправ для оздоровлення опорно – рухового апарату, вони мали змогу заочно познайомитися із засновником школи довголіття О. Дрожженіковим та повторити вправи за експертом.
ІІ-й розділ «Правильне харчування: меню на кожен день »допоміг зрозуміти, що при побудові харчових раціонів для осіб літнього віку необхідно враховувати склад і   властивості харчових продуктів відповідно до фізіологічних особливостей організму. Харчування повинно бути не тільки повноцінним, але і збалансованим. Було визначено ТОП – 10 продуктів для довголіття та п’ять шкідливих продуктів, вживання яких варто обмежувати.
ІІІ-й розділ «Азбука краси та бадьорості»  показав, що навіть перейшовши 50-річний рубіж, не пізно навчитися контролювати свій раціон харчування, доглядати за своїм зовнішнім виглядом. Були надані рекомендації щодо безпечного і дешевого способу швидкого схуднення та ефективних  бюджетних масок для обличчя і рук. Цей розділ також  містив цінну інформацію про  ефірні масла, їх властивості та дію на організм людини.
IV-й розділ «Позитивні думки – основа довголіття». Всі погодилися, що організм  людини, яка позитивно налаштована, набагато міцніший і здоровіший. Їй відкриваються  різні яскраві сторони життя, що дозволяють будувати нові плани, і на негативні думки просто не залишається часу. Присутні також практично навчилися виконувати вправу східної медицини «Як за 2 хвилини позбутися від стресу».
Після представлення плану наші шановні відвідувачі мали змогу взяти участь у майстер-класі «Якщо хочеш бути здоровим: поради та рецепти народної медицини». Бібліотерапевтичний огляд «Преса від недуг та стреса» познайомив з періодичними виданнями, які не тільки надають практичні поради, а й допомагають відволіктися і відпочити. Завершився захід дегустацією фіто чаїв під виконання релакс – музичних композицій.
Сповненні нових знань, вражень та позитивних емоцій наші користувачі ще довго не розходилися, ділилися перевіреними рецептами оздоровлення організму. А це означає, що ми досягли поставленої мети, адже позитивний психологічний настрій в будь-якому випадку підвищує якість життя.
 А тепер про деякі ПРАВИЛА З ЖИТТЯ:
 10 заповідей здорового способу життя
Як зберегти молодість? Відповідь на це запитання дає міжнародна група лікарів, психологів і дієтологів. Вони розробили "десять заповідей" – рецепти молодості, що становлять основу здорового способу життя, дотримуючись яких ми зуміємо продовжити й зробити більш приємним наше земне існування.
1-а заповідь здорового способу життя: не переїдайте! Замість звичних 2.500 калорій задовольняйтеся 1.500. Тим самим ви розвантажите свої клітини і підтримаєте їхню активність. Клітини швидше обновляються, й організм стає менш схильним до захворювань. Харчуйтеся врівноважено: їжте небагато, але й не занадто мало.
2-а заповідь:   меню повинно відповідати вашому вікові. У 30-літніх жінок перші зморшки з'являться пізніше, якщо вони регулярно будуть їсти печінку й горіхи. Людям, старшим сорока років, корисний бетакаротин. Після 50 років кальцій тримає у формі кістки, а магній – серце. Чоловікам старше сорока, необхідний селен, що міститься в сирі та нирках. Селен сприяє зняттю стресу. Після п'ятдесяти, харчуючись рибою, ми захистимо серце й кровоносні судини.
3-я заповідь: робота є важливим елементом здорового способу життя. Спробуйте знайти привабливу для себе роботу! Робота допомагає зберегти здоров’я, стверджують французи. Той, хто не працює, виглядає на п'ять років старше. Деякі професії, на думку соціологів, допомагають зберегти молодість. До таких професій належать професії диригента, філософа, художника й священика.
4-а заповідь: знайдіть собі пару! Любов і ніжність – найкращий засіб проти старіння. Коли людина закохана, у її організмі виробляється гормон ендорфін, інша назва якого – гормон щастя. Він сприяє зміцненню імунної системи.
5-а заповідь: майте на все власний погляд. Живучи усвідомлено, людина значно рідше впадає в депресію ніж та, котра лише пасивно пливе за течією.
6-а заповідь: рухайтеся! Навіть вісім хвилин занять фізкультурою або спортом щодня продовжують життя. У процесі руху вивільняються гормони росту, вироблення яких особливо скорочується після тридцяти років.
7-а заповідь: спіть у прохолодній кімнаті! Доведено: хто спить при температурі 17-18 градусів, довше залишається молодим. Причина полягає в тому, що обмін речовин в організмі й прояв вікових особливостей залежать також і від температури навколишнього середовища.
8-а заповідь: час від часу тіште себе! Іноді всупереч будь-яким рекомендаціям щодо здорового способу життя дозволяйте собі насолоджуватися ласощами.
9-а заповідь: не слід завжди стримувати гнів у собі! Той, хто постійно докоряє самого себе, замість того, щоб розповісти, що його засмучує, а часом навіть і посперечатися, обмінятися думкою з оточуючими, більше піддається будь-яким захворюванням, у тому числі захворюванням на злоякісні пухлини. Відповідно до результатів міжнародного тестування 64 відсотки респондентів, що хворіють на рак, завжди тамують гнів у собі.
10-а заповідь: тренуйте головний мозок! Час від часу розгадуйте кросворди, грайте в колективні ігри, що вимагають розумової діяльності, вивчайте іноземні мови. Рахуйте в умі, а не лише на калькуляторі. Змушуючи працювати мозок, ми сповільнюємо процес вікової деградації розумових здібностей; одночасно активізуємо роботу серця, системи кровообігу й обмін речовин. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!