Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



неділю, 26 червня 2016 р.

Перемога-героїчна, пам'ять-свята

Вклонися, Коростень,
Цим людям величним і скромним,
Що в назвах фронтів титанічних
Пронесли наймення твоє.
Ти словом достойним розкажеш
Своїм поколінням потомним,
Чому їм довічну пошану
Твій вдячний народ оддає!
     Минула Друга світова війна, але в пам'яті народу вона залишиться назавжди. 21 червня, напередодні Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні, у центральній міській бібліотеці відбулася презентація «Книги Пам'яті України. Переможці. Житомирська область. Том 6». 

  В читальній залі було людно. Крім ветеранів  та учнівської молоді на презентацію завітали голова Житомирської обласної організації ветеранів Олександр Миколайович Защитніков, відповідальний секретар редакційної колегії обласної Книги Пам’яті України Раїса Володимирівна Барало, голова міської ради ветеранів Володимир Пилипович Омельянчук, рідні воїнів-фронтовиків, громадськість міста.
  Ведучі заходу, бібліотекарі відділу обслуговування Галина Піка та Галина Примак всім присутнім коротенько нагадали, що відбувалося у рідному місті в перші дні війни, які  війська боронили місто. Згадали і про подвиг Абдули Усенова, Івана Полякова та виняткову хоробрість Героїв Радянського Союзу  Кралю Т.А., Нагорного Ф.К., Ісакова Н.Ф.
  «Книга Пам'яті України. Переможці. Житомирська область» - це історико – меморіальне видання, яке вшановує воїнів – фронтовиків, що переможно закінчили війну і повернулись до мирної праці, самовіддано відбудовували у повоєнні роки зруйноване фашистськими загарбниками народне господарство країни. Це вияв безмірної вдячності героям – переможцям минулої війни.
   У шостому томі «Переможці» єдиного пошуково-видавничого проекту «Книга Пам'яті України», окрім  коротких історико – публіцистичних  коментарів, вміщено також:
- імена учасників бойових дій у Другій світовій війні з міст Бердичева, Житомира, Коростеня, Новограда-Волинського, Малина – усього понад 7, 8 тисячі персоналій;
- уточнені та додаткові відомості про воїнів, увічнених у попередніх томах видання;
- імена учасників бойових дій у Другій світовій війні, які з різних причин не були внесені до попередніх томів «Книги Пам'яті України. Переможці. Житомирська область»;
- імена військовослужбовців, партизан, які загинули в роки війни та з різних причин не були внесені до «Книги Пам'яті України. Житомирська область».
  Вступну частину до розділу «Коростень» підготував Анатолій Онопрійчук.
    А ще можемо почерпнути для себе цікаві  дані про таких знаних людей міста Коростеня:  Павла Миколайовича Гундарєва – почесного громадянина міста Коростеня, Лідію Михайлівну Матвієнко-лікаря міської лікарні,  Марію Гаврилівну Прокопчук-працівника торгівлі, Віру Костянтинівну Кузьмицинську-працювала на залізниці, Арона Яковича Футермана – українського скульптора, Олександра Федоровича Лісового-керівника  Коростенського заводу «Жовтнева кузня», Івана Антоновича Кузьмінського-будівельника, Олександра Мойсейовича Слуцького-очолював колектив школи-інтернату, Івана Леонтійовича Гітуляра-завідував Коростенським міським відділом народної освіти, Алі Алійовича Дагірова - працював кадровиком на підприємствах залізничного вузла, Володимира Васильовича Сингаївського-машиніста  електрокрана вантажного двору станції Коростень, Миколу Яковича Фещенка-працював у банківській сфері та в будівельних організаціях міста.
   Далі подаються імена учасників бойових дій Другої світової війни міста Коростень в алфавітному порядку  та фотосвітлини наших Переможців.
  Після такої історичної  довідки  усі виступаючі  дякували ветеранам за подвиг, мужність та героїзм проявлені у роки війни. А ще слова подяки звучали  і видавцям «Книги Пам'яті України. Переможці», котрі створили історико – меморіальне видання, за їх творчу працю, обробку, систематизацію, редагування  матеріалів про учасників бойових дій, які повернулися до мирної праці, нині проживають або померли на території області.
   Цікавим  для всіх присутніх  був і  виступ   Галини Ясинецької, яка з гордістю, детально, невимушено,  розказала про свою  бабусю - ветерана війни  та заслуженого будівельника Радянського Союзу - Кершес Генефу Антонівну.
  Відповідальний секретар редакційної колегії обласної Книги Пам’яті України Раїса Володимирівна Барало передала  книгу «Переможці» бібліотекам міста, а один примірник подарувала бібліотекарю ПТУ №16 Вірі Василівні Костюченко, яка долучилася до видання книги і надала інформаційні матеріали про свого діда, тата та колег, які були учасниками війни  і працювали після війни в міському ПТУ.

  До заходу працівниками читальної зали був підготовлений розгорнутий перегляд літератури «Шана за подвиг, вдячність за мир», на якому, крім презентованої книги, була виставлена література про події Другої світової  війни.

2 коментарі:

  1. Я не часто буваю на заходах у бібліотеці, але побувавши на презентації цієї книги, я зрозуміла , що інколи потрібно ходити на такі міроприємтва. Дуже цікаво розказано про книгу. Цікаві люди виступали. Вдячна всім за захід.

    ВідповістиВидалити
  2. Книга дійсно на часі. Із життя пішло багато ветеранів другої світової війни і зберегти пам'ять про них - важливо і необхідно. Дякуємо, що ця тема не залишає Вас байдужою.

    ВідповістиВидалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!