Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 10 вересня 2013 р.

Минуло літо… відпочинку і не тільки...

Ось і літо позаду, відпустки завершилися, але в перші дні повернення на роботу ще багато розмов про те, які враження і спогади залишаються від літа. Літо завжди асоціюється у нас з теплом і поняття літо та сонце, так само нерозлучні, як наприклад, будильник і робота. Але тільки відношення до цих двох речей найчастіше протилежні - адже літо просто ніяк не зв'язується з роботою - це відпочинок, відпустка, подорожі, природа. А бібліотекарі залишаються бібліотекарями і у відпустці. 
Так само, як і книжка залишається книжкою скрізь. З початком спекотного літа вона виходить із стін бібліотек і з’являється будь-де. 

  Цього разу ми її побачили на березі річки Уж та на Південному березі Криму очима нашої колеги Алли Сергієнко, яка захоплюється фотографією, а ми милуємося її світлинами. До вашої уваги колаж «С фотоапаратом по літу».


  Олена Бородійчук влітку відпочивала в Євпаторії. Сонце, море, цікаве дозвілля – що може бути краще?! На святі Нептуна вона спробувала себе в різних ролях: режисера, гримера Вірки Сердючки  та циганочки. Досвід організації та проведення цікавих заходів згодився і на відпочинку. А ще залишились гарний настрій і море позитиву.
 











  Цього року глибше пізнати прабатьківське коріння вдалося нашому керівнику Галині Боцман. 
Відвідини фестивалю «Дзвони Лемківщини – 2013» у смт. Монастириськ Тернопільської області внесли яскраві барви у канву візерунку відпочинку. Фестивальна програма була насичена, цікава, а головне, сприяла неформальному людському спілкуванню.


 Слухаючи мелодії лемківських пісень у виконанні земляків-житомирян Валентини та Ярослава Теплих - дуету "Червоне і чорне" поринула Галина Іванівна у своє дитинство. Згадала бабусю та дідуся по батьківській лінії - лемків, їх любов до рідної пісні, рідної мови, рідної землі, з якої їх виселили  в 1946 році під час операції «Вісла».



  Фестивальна ватра запалила вогник знайомства між нашим директором та авторами книг «Великдень» та «Святий вечір» Валентиною Юрків, «Мелодії моєї душі» Галиною Савкою – заслуженою артисткою України та народним артистом України Степаном Савкою.
  Тепле спілкування завершилось дарунком авторських книг для читачів ЦБС м. Коростень.
Спекотним літнім навчальним перевеслом огорнув
«Бібліоміст» бібліотечну братію України. Не виключенням стали і коростенці. Різноплановість, інформаційна насиченість, професійна орієнтація - це основні характеристики навчальних тренінгів, що пропонували тренери команди «Бібліоміст».
    «Моніторинг та оцінка діяльності сучасної бібліотеки» - таку назву мав тренінг, що проходив у  Вінниці в приміщенні ОУНБ ім. К. А. Тімірязева. Впродовж 2-х днів спеціаліст міського відділу культури і туризму  Ольга Козаченко, директор ЦБС Галина Боцман, методист І-ІЦ Марина Тарасюк працювали під керівництвом  тренера Оксани Матусяк та мали нагоду поспілкуватися з колегами з Черкаської, Волинської, Кіровоградської, Київської та Житомирської областей. Пані Оксана запропонувала теоретичні, практичні та навчально – ігрові заняття. Орієнтація в такому складному матеріалі, як моніторинг та оцінки в бібліотечній сфері, націлили його учасників на практичне застосування отриманих знань. У вільний  час учасники тренінгу насолодилися прогулянкою містом та відвідинами вечірнього світло – музичного фонтанного шоу.

  Учасниками липневого тренінгу «Зв’язки з мас – медіа та основи піару для публічних бібліотек», який пройшов у рамках співпраці програми «Бібліоміст» з Центром Медіареформ, стали Світлана Коржук та Галина Боцман. Спільно з тренерами Людмилою Гуменюк та Михайлиною Скорик вони розглядали питання: «Побудова ефективних відносин з журналістами: навіщо і як це робити?», «Секрети успішного повідомлення для преси. Як написати прес-реліз, щоб журналісти на нього звернули увагу», «Web 2.0. Як просувати свою ідею та завоювати довіру в Інтернеті». Тренінг допоміг по іншому подивитися на співпрацю з ЗМІ і дав поштовх для руху в новому напрямку.


      Організовувати адвокаційну компанію, розробляти проекти, правильно презентувати свою бібліотеку, спілкуватися та вести переговори з посадовцями навчилися методисти ЦБС Світлана Коржук та Марина Тарасюк під час тренінгу «Адвокація в бібліотеці». 


Лекція Руслана Краплича базувалася на висвітленні понять адвокація та адвокат, правозахисник та лобіст. Інформаційний багаж знань  та навичок від тренера програми «Бібліоміст» в практичному застосуванні забезпечить успішну діяльність та захист інтересів працівників і користувачів бібліотек ЦБС.
   Літній навчальний марафон завершили відвідини навчального тренінгу «Публічні бібліотеки – мости до е – урядування» директором ЦБС Г.І.Боцман спільно з секретарем міської Ради В.В.Ходаківським. Тренінг пройшов на базі обласного тренінгового центру під патронатом громадської організації «Об’єднання «Юнітек». Під час занять відбулось знайомство з термінами: е – уряд, е – урядування, е – демократія, е – послуги; міжнародною практикою впровадження електронного урядування; з розмежуванням адміністративних і неадміністративних е – послуг. На завершення тренінгу відбувся круглий стіл «Бібліотеки Житомирщини – мости до е – урядування» при участі представників обласної та міських Рад Житомирщини та ЗМІ області, спеціалістів ОУНБ ім.О.Ольжича Г.Г.Козаченко та Н.А.Карплюк і учасників тренінгу. 
Підсумком зустрічі стало рішення щодо поширення практики співпраці органів державної влади з бібліотеками задля кращої поінформованості мешканців.
   На жаль, літо, як все хороше, закінчилося, але улюблена робота залишається. І після відпочинку та навчання з новими силами ми підходимо до впровадження в практику роботи здобутих знань.
  Літо… Воно проходить так стрімко, що не встигаєш ним як слід натішитись. Воно – як щастя - з’явиться, подражнить своєю присутністю, і вже його нема. І живи тепер ним до наступного разу…





4 коментарі:

  1. Яка насичена у вас видалася пора відпусток! Молодці! Сподобалося ваше твердження про те, що бібліотекар і у відпустці завжди є бібліотекарем. Адже, літо - це незабутня пора нових вражень, емоцій та мрій, які завжди залишають частинку тепла і сонця у нашій душі:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо, Наталко! Насправді, літня програма в нас була ще більш насичена, просто ми не змогли втиснути розповідь про все в одну публікацію.

      Видалити
  2. Ви молодці!!! Звіт про літо просто СУПЕР! Ось яскраве підтвердження звання - СУЧАСНИЙ БІБЛІОТЕКАР! Він завжди вміє поєднати відпочинок з навчанням, він в постійному пошуку цікавого, нового, креативного, в ньому поєднуються безліч цікавих професії. Так тримати, колеги!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми теж вважаємо, що СУЧАСНИЙ БІБЛІОТЕКАР - звучить гордо! Приємно отримати похвалу від столичного методиста:)

      Видалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!