Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 30 грудня 2022 р.

Друге життя непотрібним речам

    ХХІ століття - час технологій та прогресу. Люди вдосконалюють, розробляють, рухаються вперед в шаленому ритмі. На жаль, з такою ж швидкістю  забруднюється наша планета і навіть космос. Щорічно  у світі утворюється 2 млрд тонн побутових відходів. Щороку в стічні води і на звалища по всьому світу потрапляє приблизно 300 млн тонн пластикового сміття. Більшу його частину грунтові мікроби не можуть розкласти, тому це сміття залишається в майже незайманому вигляді протягом десятків і навіть сотень років. На щастя в світі почав набирати обертів екологічний рух. Діяльність «еко» громадян та громадських організацій, спрямована на збереження довкілля, запобігання деградації природи, зростанню екологічних ризиків, зниженню якості життя.

    Завдяки їм у світі з'явилося поняття про апсайклінг та переробка сміття. Переробка неймовірно корисна для нашого навколишнього середовища. Це допомагає зменшити кількість викинутих матеріалів на звалищах, одночасно зменшуючи потребу у більшому виробництві. А з екологічної точки зору це означає зменшення забруднення повітря та води, а також викидів парникових газів. Це перемога для вас, вашого дому та землі.

Зі старих речей, які втратили вигляд, функціонал можна зробити нову дизайнерську річ. Так, за  допомогою паралону та тканини зі старого крісла, робимо нове. Фарба та пара нових ручок, врятує ваш комод від утилізації. Одна алюмінієва банка розкладається 500 років, але їй можна дати друге життя і зробити з неї світильники. Пластикові пляшки можна переробити під вироби і саморобки для дому, дачі, саду та городу. Але найкращий варіант для пластмаси - переробка. З порожніх скляних пляшок можна зробити стильні вази, всілякі свічники, люстри, стакани, чудові вази для квітів, тераріуми для рослин, огорожі, цікаво оформити клумби,а розкладатися вона буде понад 1000 років. Старий одяг можна перешити на сучасні еко- торби або обшити ним блокноти, трошечки творчості фарбою і унікальна річ готова.

 У дитячій бібліотеці ім.Лесі Українки було проведено майстер-клас з апсайклінгу під гаслом «Друге життя непотрібним речам». Дітки із задоволенням виготовляли незвичайні годівниці, щоб птахи легше перенесли холодну зиму. Матеріалів мінімум: горіхова шкаралупа, картонні трубки…Також для наших захисників виготовляли окопні свічки. У нагоді нам стали використані консервні банки.




  Апсайклінг - це не тільки давати друге життя старим речам, а також безмежний простір для фантазії та самовираження, а також чудова нагода зробити свій вклад у боротьбу за збереження довкілля. Зменшуючи об’єми використання, даючи старим речам та матеріалам друге життя, можна стати частиною змін, завдяки яким планета і людство отримають шанс на майбутнє без екологічних проблем

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!