Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 8 листопада 2022 р.

Рідна мово моя, поетична, пісенна....

                  

 «Найбільше і найдорожче

добро в кожного народу — це

його мова, ота жива схованка 

людського духу, його багата

скарбниця, в яку народ

складає і своє давнє життя,

і свої сподіванки, розум,

досвід, почування».

П. Мирний

Рідна мова дорога всім нам. В кожнім серці українця звучать її мелодійність, саме вона підтримує нас протягом усього життя. Рідною мовою ми кажемо перші слова, висловлюємо свої думки. Саме завдяки мові ми вчимося повазі до самого себе, до своєї історії, культури, а найголовніше - до інших людей з усіма їхніми особливостями.

 Державна мова є таким самим символом держави, як прапор, герб і гімн. Відповідно до статті 65 Конституції України повага до державних символів є обов’язковою для всіх громадян. Отже, неповага до державної мови мусить мати такі самі наслідки, що й нехтування державними символами. Адже, як писав Олесь Гончар, «коли кажемо про незалежність України, то це найперше мова, мова! Без неї незалежність – пусті слова».

 Правда й те, що жодна з  інших мов не зазнавала такого шаленого утиску, як українська, і про це є незаперечні достовірні факти. Книжки спалювали, їх піддавали анафемі. Попри всілякі утиски, приниження тривалий час українська мова збереглася, вона розвивається, хоч боротьба ще триває… Особливо сьогодні, в дні війни з росією. Коли кажуть, що немає різниці, якою мовою спілкуватися, хочеться заперечувати, тому що різниця є! Наші захисники борються за Україну, за рідну мову, за право жити в вільній державі, де мова є українська!

 Українське слово набирало сили у творах Григорія Сковороди, Івана Котляревського. Ми завдячуємо Тарасові Шевченку, Лесі Українці, Іванові Франкові та багатьом іншим сподвижникам, які оберігали і зберегли українську народну мову. Завдячуючи видатним українцям, письменникам та поетам, до Дня української мови та писемності ми підготували поетичний зорепад «Рідна мово моя, поетична, пісенна…» з найкращими віршами, що звучать солов’їною. Шануймо, поважаймо та спілкуймося українською мовою!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!