Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 27 вересня 2022 р.

Шляхами туристичного Полісся


 Що таке туризм?  Давайте дізнаємося разом.

Туризм походить від французького «tourisme» – походи,  прогулянки, подорожі у вільний час, пов'язані з від'їздом за межі постійного проживання, один з видів активного відпочинку. В зв’язку з складними подіями в нашій країні подорожувати в реальному часі досить небезпечно, тому ми підготували для вас туристично-краєзнавчий віртуальний похід – «Подорож рідним поліським краєм».


Наш похід рідним краєм є  одним з найменш досліджених туристами куточків України.  Його недоторкана природа та багаті місцеві традиції повинні однозначно привабити вас. Так, тут немає монументальних пам’яток архітектури чи великих курортних центрів. Століттями ця земля залишалася глухою і важкодоступною, а люди зберегли протягом довгого часу свій усталений спосіб життя. Сьогодні це є тим фактором, який притягує сюди затятих мандрівників.


 Наша подорож розпочинається з міста Коростень, а саме - з Древлянського парку. Розташований він майже в центрі міста, а особливість парку в тому, що всі його ландшафтні красоти мають природне походження. Додаємо сюди декілька цікавих пам’ятників і маємо надзвичайно красиву і цікаву локацію.

Наступна зупинка – місто Овруч, на березі річки Норинь, що є однією з перлин Житомирського Полісся . Скажемо банальну, але необхідну фразу: «Овруч – одне із найстаріших міст України. Пережив не одну навалу ворогів, але досі береже колоритну автентичність, цікаві пам’ятки та неповторну місцеву говірку».

Побачити справжню тайгу з характерними для неї флорою та фауною можна відправившись в захопливу, загадкову, а подекуди й екстремальну подорож у Поліський природний заповідник на півночі Житомирщини.

Далі на нашому маршруті станція - «Кам’яне село», що розташоване у Житомирській області, на схід від села Рудня - Замисловицька Олевського району. Його називають «українським Стоунхенджем» не лише на батьківщині, а й по всьому світу. Відноситься до пам’яток природи України, славиться невимовною красою та містичною атмосферою, що витає у кожному куточку урочища.

Цікавинка міста Радомишль – «Замок Радомисль» – це перлина Поліського краю, багатофункціональний історико-культурний комплекс. В ньому розташований єдиний у світі Музей української домашньої ікони з експозицією «Душа України», концертна зала для камерної музики, приміщення для урочистих подій, виставок, святкувань, а також трапезна для бенкетів та гостьові кімнати для відпочинку.

Що ж далі?  

Село Дениші, неподалік Житомира, відоме своїми живописними скельними берегами річки Тетерів, стало одним з улюблених місць відпочинку. Окрема частина скель перетворилася у своєрідну Мекку для скелелазів. Місце чудово підходить для відпочинку з палатками на вихідні в теплу пору року. Рекомендуємо вам також  відвідати руїни палацу Терещенків та монастир, що знаходиться в с. Тригір'я.

Наступна станція - Бердичів – монастир-фортеця Босих Кармелітів. Побудований в стилі бароко, на пагорбі над розливом річки Гнилоп'ять. Це одне з головних місць паломництва в католицькому світі – тут знаходиться шанована серед католиків ікона Бердичівської Божої Матері.

І завершують нашу подорож руїни фортеці у Звягелі (Новоград – Волинський) -  відмінне місце для поціновувачів старовини. Вони знаходяться на високому березі річки Случ, де колись красувався величний замок князя Острозького. Захищала замок зведена неподалік фортеця, а також на замковій території був побудований ще й костел. Фортецю намагалися реконструювати, але повернути їй колишню велич не вдалося. Тому замкову територію перетворили на зону відпочинку.

Відвідавши ці місця, ви отримаєте неймовірний заряд енергії від краси рідного Полісся. Тож вперед, наші туристи – мандрівники, назустріч пригодам та неймовірним враженням!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!