Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 23 серпня 2022 р.

Добриня Микитич та Коростень


    Добриня Микитич – один із героїв билинного народного епосу, легендарний богатир часів Київської Русі. Разом з Іллею Муромцем та Олешком Поповичем оберігав рідну землю від ворогів. 
    Роки життя полководця припадають на середину 10 століття, народився в Іскоростені, столиці древлян. 

    У 2012 році в Древлянському парку була встановлена скульптура Добрині Микитичу. Ігор Зарічний -  cкульптор працював над проектом близько двох років.

    До десятиріччя встановлення скульптури працівниками бібліотеки – філії № 1 для дітей ім. Лесі Українки було проведено історичний екскурс «Добриня Микитич та Коростень». Під час заходу читачі книгозбірні ознайомилися з постаттю билинного героя.

    Богатиря в билинах називають князем і самим племінником князя Володимира. Життя і подвиги Добрині Микитовича описані в Книзі «Повість минулих літ» та передавалися з уст в уста в усних переказах.

    Добриня володіє неймовірною фізичною силою, мужністю, мудрістю. Богатир зображується як розумний, освічений чоловік, він має безліч обдарувань: він спритний, відмінно стріляє, плаває, співає, грає на кобзі. В епосах йдеться, що Микитович вільно говорив на 12 мовах і вмів говорити з птахами. Крім того у нього був талант теслі, співака і гусляра.

    Билинні співці знали про князівське походження Добрині. Прослідковуючи життєвий шлях героя, навіть на основі билин, ми бачимо, як він поступово підіймався все вище по службі, поки не став дружинником, а згодом воєводою.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!