Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 7 жовтня 2021 р.

Його квіти й далі цвітуть в океані…

   Багата наша поліська земля цікавими і талановитими людьми, один із них - Микола Яненко. До 80-річчя  від дня народження письменника працівники  бібліотеки - філії №1 для дітей ім. Лесі Українки підготували літературний бенефіс «Микола Яненко -  Вічний романтик і мандрівник». На захід  завітали учні 2 - А  класу міської гімназії разом із своїм вчителем Тетяною Біжан. Діти ознайомилися з  життєвим та творчим шляхом Миколи Михайловича, прочитали та обговорили  оповідання «Спасибі Вам, дельфіни!».
 Миколу Яненка називають вічним романтиком і мандрівником. Він є гордістю не тільки Житомирщини, а й всієї української дитячої літератури. Його творчість називають маленьким островом в океані літератури . Його книги  - це цілий світ надзвичайних подій, природних явищ, світ дивовижних країв Півночі і Далекого Сходу.

Микола Яненко народився в селищі Попільні на Житомирщині. Після закінчення місцевої десятирічки два роки був літературним працівником районної газети, потім служив в армії. Далі навчався в Одеському морехідному училищі рибної промисловості  і закінчивши його, почав працювати на риболовецьких траулерах у морях Північного острові Ямал Льодовитого та Тихого океанів. Деякий час працював кореспондентом газети «Правда тундри» на острові Ямал. Скрізь зустрічався з цікавими людьми, дізнавався нове про безмежний навколишній світ Півночі і Далекого Сходу. Свої враження від пережитого, побаченого, почутого переносив  на папір. Почав писати оповідання. Так і з’явились одна за одною у видавництві «Веселка» збірки оповідань Миколи Яненка для дітей різного віку: «Дім серед хвиль» (1976), «Подарунок гарпунера» (1977), «Дорога до північних оленів» (1979) та інші книги.  Кожне його оповідання ніби окрема сторінка книги природи, де вирує життя рибалок і мисливців. У тому світі незвичайне все: і тварини океану з їх особливим способом існування, і явища природи, такі неможливі для спостереження у наших рідних краях на Україні, і люди - мужні, сильні, добрі.

А ще вражає той факт, що в дитячих творах Миколи Михайловича немає жодного негативного персонажу.

  

Твори Миколи Яненка варто читати всім – і маленьким, і дорослим, бо вони про вагомі речі, важливі для кожної людини. Письменник порушує проблеми доброти, людяності, важливості у житті знань, працьовитості, неповторності довкілля.

   




 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!