Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 18 червня 2021 р.

Зеленеє свято у травах іде


 Трійця (Зелена неділя) - одне з великих християнських свят. Існує декілька версій походження цього свята: за першою - у цей день Бог створив Землю і засіяв її зеленню; за іншою версією - Христос, в’їжджаючи до Єрусалиму на віслюку, поїхав по зелених галузках, котрими прикрасили йому шлях бідняки, а не по килимах, які розіслали багачі.

      Дата свята щороку змінюється, тому що день Святої Трійці пов’язаний з Пасхою - саме на 50-й день після Пасхи відбулося сходження Святого Духа на апостолів, як і заповідав Ісус Христос. Саме тому канонічна  церковна назва Трійці - П’ятидесятниця.

 Бібліотекарі бібліотеки-філії №4 ПБ Коростенської МТГ підготували відео календар народних прикмет «Ой земле, радістю умийся –прийшла до нас Зелена Трійця».   

     У традиціях Зелених свят в Україні відчувається відгомін стародавніх вірувань наших предків, які вважали, що таким чином вони зможуть захистити квітучі ниви від дуже небезпечних у цей час польових духів, мавок, русалок, які могли зашкодити майбутньому врожаю.

     До сьогоднішнього дня зберігається традиція вистилати підлогу у храмі і в будинках зеленню — свіжоскошеною травою і зеленим гіллям. Це робиться у пам’ять про старозавітні рослинні дари Богові до свята Шавуот, а також звичай пов’язаний з народними проводами весни.

  Навіть якщо ви не дотримуєтесь народних звичаїв, на Трійцю не варто сваритися, злитися або заздрити.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!