Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Рідне місто моє, сивина твоя давня

   Сповнена таїни, світла та величі, героїзму і драматизму земля древлян. Хто тільки не зазіхав на неї! Її топтали, палили. Вижила, вистояла. І щоразу гордо воскресав на ній дивовижний нескорений Коростень. Наші предки називали його "корст", скеля, аби був твердим і несхитним, нескореним і незнищеним. Так і стоїть він сивий і молодий, красивий і мужній не один десяток віків. 

В нашого древнього міста багата, неповторна і цікава історія. Коростень, як столиця Древлянського князівства, потужне та могутнє місто, існував ще задовго до 945 року, тобто першої писемної згадки про нього. Нестор-Літописець згадував про древлян 883 роком. Під час археологічних розкопок знайдені підтвердження того, що Коростень вже на початку VІІ
століття був потужним політичним, економічним і культурним центром союзу древлянських племен. На основі наукових досліджень було визначено, що символічно можна вважати дату заснування нашого міста 705 роком. Слов’яністи, опираючись на вже відомі історичні факти про Коростень кажуть, що це своєрідна Українська Троя.

Наше древнє місто віками зберігає багато таємниць, які не полишають байдужими краєзнавців. Дослідники землі древлянської охоче діляться своїми напрацюваннями. В фонді центральної бібліотеки багато книжок, присвячених історії і сучасності Коростеня. Працюючи з ними, можна відкрити для себе безліч цікавих фактів, поринути в міфи і легенди стародавніх пращурів, заглибитися у маловідомі історичні події. Пропонуємо познайомитися з віртуальною виставкою краєзнавчої літератури.

До Дня міста ми підготували вікторину «Цікавинки і таємниці Коростеня». Перевірте свої знання про рідне місто.

Коростень не можна не любити, адже його історія – це наша історія, його перемоги – це наші перемоги. Нехай в ньому панують мир, родинний затишок, любов та достаток! Хай квітне наш рідний Коростень!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!