Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 15 квітня 2021 р.

Мов заполоч беру слова, рядками вірша вишиваю

  Доля, не запитуючи нашої згоди, веде нас по життю, як їй бачиться. Інколи лагідно стелить дорогу, інколи сипле під ноги гостре каміння. Доля - то життя. А життя - це сходинки. Ось ти внизу, ось - вгорі... Доля Олексія Дмитровича Кирієнка, як і багатьох українців, не була простою. Він народився 4 лютого 1936 року в селі Валки на Київщині (нині Нові Петрівці). Дитинство його обпечене війною. В сім років хлопчик залишився без мами. В подальшому – середня школа №16 в Києві, три роки служби в армії. У 1963 році Олексій закінчив Миколаївський педагогічний інститут (за фахом учитель російської мови, літератури і співів). За направленням разом із дружиною Аллою Іванівною вирушили на Житомирщину, працювали в Ушомирській середній школі. Учні любили і поважали Олексія Дмитровича, який уважно і доброзичливо ставився до них. Навіть зараз на його сторінці у Фейсбуці можна прочитати: «Дякуємо, що Ви у нас були. Ви навчили нас співати, грати в шахи і взагалі бути порядними людьми!»
  Олексій Кирієнко – талановита людина. Він малює, грає на баяні, знає і любить класичну музику. Творчо реалізуватися ніколи не пізно, навіть тоді, коли 85 літ позаду і осінь щедро посріблила інеєм скроні. Та душа не старіє, вона, як і раніше, молода, завзята, сповнена натхнення і творчого духу, але тепер вже з іскорками мудрості і великого досвіду. Для Олексія Дмитровича важливою подією в житті стало видання у 2020 році його першої книжки віршів «Заполоч», епіграфом для якої стали такі рядки:
Українці кажуть:
«Не подумаєш – і кілка не затешеш».
А ще кажуть:
«Дурень думкою багатіє».
Таким чином я розбагатів і вже ладен поділитися з Вами.
 
  Звідки беруться вірші? Хто їх надиктовує? Як дізнатись? Це – одна з найбільших таємниць людської свідомості. Складання віршів можна порівняти з польотом птаха. Навчитися цьому неможливо, а ось зрозуміти поезію під силу кожному, тому що вірші – це сторінки життя, не вигаданого, а справжнього, прожитого й відчутого поетом до кінчиків пальців, до найглибших струн його душі. Це - потік енергії, болю і душевного спокою.
Писати вірші – моя пристрасть,
Хоч я далеко не поет:
Мені бракує того хисту,
Аби пройти крізь турнікет.
Просто навіялась спонука,
Бунтує думи й не вгава.
Відтак не знаю в собі скуки –
Душа то плаче, то співа.

  У книги незвична широкому загалу назва - «Заполоч». Слово це означає кольорові бавовняні нитки для вишивання.
Мов заполоч беру слова,
Рядками вірша вишиваю
І з хвилюванням споглядаю,
Як він рясніє й ожива…

  Збірка невелика за обсягом, має позитивну енергетику та містить філософські думки, роздуми про життя. У багатьох віршах Олексія Дмитровича рядки дзвенять щемом за долю Вкраїни. Автор любить і тонко відчуває українське Слово. Цей чистий передзвін неможливо не почути і не відчути. Поет пропускає крізь себе не лише радість, а також біль і розчарування, тривогу і смуток – все те, що відобразилось в біографіях українців. Це, зокрема, і гіркий спогад про тих, хто загинув в Іловайську. Хвилює автора також наймитування мільйонів українців по чужих світах.
  Любов до рідного краю, вражена чорнобильським лихом природа – саме такі теми хвилюють поета. І хоч родом він не з Полісся, рідним стало йому село Ушомир.
…Як дорога повернула
з траси на Ушомир –
Щось у мене перемкнуло
і не стало втоми.
В очах верби, вільхи, хвої –
все співа довкола!

  А ще Олексій Кирієнко - поет іронічний. Часом відверто і прямолінійно, часом – насмішкувато висловлюється про реалії сьогодення.
Не дивлячись на свій поважний вік, Олексій Дмитрович опановує комп’ютер, розуміючи важливість і необхідність використання сучасних технологій та, навіть, іронізує над цим:
Стрімкий прогрес навдивовижу
Міняє світ й не зна межі.
Вже забуваємо й про книжку:
Усе й про все нам спритна «мишка»
Знайде в всесвітній мережі.

  Автор цього видання – окремий всесвіт, що потребує пізнання, вивчення, співпереживання. Сподіваємося, що рядки віршів Олексія Кирієнка не залишать байдужими, змусять задуматися. Все-таки, недарма вони прийшли в цей світ...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!