Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 26 листопада 2020 р.

Віхи створення Основного Закону України

                                                      

 На центральній площі міста, де цвіте акація,

Конституцію держави оголосила нація,

Запорізький гетьман Орлик для свого народу,

Постарався, щоб жили по своєму закону    

   2020 рік багатий на ювілейні історичні дати. Однією із них є 310-та річниця з дня прийняття Конституції Пилипа Орлика, однієї з перших не лише у Європі, але й у світі конституцій. До цієї знаменної дати керівник клубу «Данко», що діє на базі юнацького абонементу центральної міської бібліотеки, підготувала віртуальний історико – правовий екскурс «Від Конституції  Пилипа Орлика  до сьогодення».

      Конституція Орлика засвідчила давні демократичні традиції українців та стала першою у світі, що розділила владу на три гілки: законодавчу, виконавчу та судову.

        Перша в світі конституція була пройнята демократичним духом і визначала прогресивний історичний парламентський напрямок розвитку державних реформ. Хоч і не втілена в життя, однак вона є однією з найвидатніших історичних державно-політичних пам'яток. Державний документ — «Пакти і Конституція прав і вольностей Запорозького Війська» -займає належне йому місце в європейській історіографії і.

     У новітній історії України відбулась визначна подія історичного характеру – прийняття в результаті довготривалого конституційного процесу нової Конституції незалежної Української держави. 28 червня 1996 року Верховна Рада України ухвалила Конституцію України – Основний Закон нашої держави, який і досі вважається одним із найдемократичніших і найбільш прогресивних у світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!