Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 25 квітня 2020 р.

Пророче слово «Кобзаря»


Тарас Григорович Шевченко… Мабуть, кожен українець, патріот своєї країни та шанувальник її культурної спадщини, легко  зможе згадати дату народження  цього Великого українця, а також дату, коли він відійшов  у вічність… Саме так, бо неможливо  сказати, що Тарас Шевченко  помер, адже мертві не говорять,  його ж  слово звучить вже близько двох сторіч і навчає  покоління за поколінням любити Україну, як любив її він.  І хоч ми звикли вшановувати пам’ять Тараса Григоровича у березні, цьогоріч буде доцільно вшанувати цю особистість і 26 квітня, бо саме в цей день 180 років тому - 1840 року  вперше побачила світ збірка віршів, яка мала назву «Кобзар» і дала Тарасові друге ім’я, адже саме після її видання Шевченка також почали звати Кобзарем.

      Ця подія сталася у м. Санкт Петербурзі за сприяння відомого письменника Євгена Гребінки, а  надрукувало «Кобзар»  приватне видавництво Фішера  на кошти  полтавського землевласника Петра Мартоса.  Перша збірка містила   8 поезій: «Думи мої, думи, лихо мені з вами», «Іван Підкова», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка» та «Тарасова ніч» .
   Книга була видрукована на якісному папері та мала  зручний формат, а тираж її був 1000 примірників. Через  відновлення  в деяких примірниках  вилучений цензором текст,  кількість сторінок різнилася від 106 до 116-ти. На початку книгу прикрашав офорт за малюнком Василя Штернберга «Кобзар із поводирем».
     Збірка «Кобзар» перекладена  більш ніж на 100 мов світу. У місті Черкаси в 1989 році був відкритий єдиний в світі музей, присвячений одній книзі  - збірці «Кобзар».

      Під час шевченківських днів у  бібліотеці-філії №3 юні читачі відзначили ювілейну дату видання «Кобзаря»,  влаштувавши  поетичний  флешмоб  «На струнах Кобзаревої  душі».  Діти різного віку залюбки декламували вірші Тараса Григоровича,  віддаючи шану безсмертним  рядкам, у яких відобразилася доля українського народу і разом з тим закарбувалися заклик та пророцтво на довгу боротьбу за волю  та незалежність.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!