Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



середу, 15 січня 2020 р.

Лялька - родинний оберіг українців


    12 січня в читальній залі центральної міської бібліотеки відбулася презентація виставки «Витоки. Слов'янські міфи у світі ляльок». У нас в гостях була самобутня майстриня авторської ляльки із Овруча, член Житомирської обласної культурно-мистецької спілки народних майстрів «Мистецьке Полісся» Ірина Тюріна. Після виходу на пенсію вона зацікавилась народними ляльками. Першу ляльку зробила у 2011 році і з того часу більше не полишала свого захоплення. Ірина Павлівна постійно бере участь у мистецьких фестивалях, виставках творчих колективів Житомирщини, влаштовує майстер-класи, є керівником клубу рукодільниць "Валентинка" при Овруцькій районній бібліотеці для дорослих.
   Виставка демонструє звичаї, традиції, які прийшли до нас з далеких часів.  В українців є свої обереги, одним з найпоширеніших є лялька. В давнину їх робили повсюди. Це були не просто фігурки для ігор, а справжні амулети та талісмани для сім’ї. Вони використовувались у магічних ритуалах, пов’язаних з обрядом плодючості й продовження роду, весільних обрядах, виступали посередниками між двома світами.
    Авторка зібрала цікавий дослідницький матеріал. Вона бачить своє завдання в пропагуванні ляльки як носія української історії і культури, народних традицій.
Талановита майстриня має свій неповторний стиль у виготовленні ляльки і із захопленням розповідає історію кожного свого оригінального витвору. Цікаво, що більшість ляльок виготовлені плетінням вручну без використання голки, гачка, спиць з дотриманням вимог виготовлення оберегів, обрядових ляльок. Створенню ляльки передують дні виношування ідеї, вивчення історії, обрядів, звичаїв, традиційного вбрання наших предків.

    Ляльки пані Ірини є прикладом творчого підходу, прагненням поділитися думками і мріями в оригінальних образах. В кожному експонаті відчувається і жіноча доля, і віра в те, що знову засяє сонце, заколоситься пишна нива, а сили природи допомагатимуть людям.
  Виставка вражає з першого погляду. Від неї віє теплом умілих рук автора, яка зуміла передати душу нашого народу. Ляльки довго не відпускають, заворожують неповторністю образів. Ряд ляльок захоплює своєю незвичайністю і способом їх виготовлення. Вдало використані натуральні матеріали змушують придивлятися до кожної дрібнички і побачити в них старі домоткані полотнища, вишиті рушники в поєднанні з сучасними лляними тканинами, мереживом, вишивкою. Цікаві ляльки з ниток - «Метлушка (очисна)», «Лялька на здоров'я», «Катерина-санниця», дитячі забавлянки, коло ляльок «Рожениці» і багато інших. Особливу увагу привертають ляльки-перевертні «Дажбог» та «Коляда». Не залишили байдужими і ляльки у традиційному українському вбранні.
   Приємно, що в наші дні ця традиція виготовлення ляльки-оберега відроджується. У нас була гарна нагода ще більше дізнатися про витоки звичаїв та вірувань українського народу. Гості заходу із захопленням взяли участь у виготовленні оберегових ляльок під час майстер-класу. Символічна лялька «На здоров’я», заряджена позитивною енергетикою, стала подарунком від учасників майстер-класу бібліотекарям.

   Гарним завершенням зустрічі з майстринею були щедрівки від друзів бібліотеки, яких згуртувала наша читачка Зоя Ульянчук. Із цікавістю познайомилися з виставкою школярі ЗОШ №3, які завітали наступного дня.
Наша бібліотека – місце зустрічі з цікавими особистостями, талановитими людьми. Радо запрошуємо всіх до затишної читальної зали. На вас чекають нові події, виставки, тепле та приємне спілкування.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!