Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



середу, 12 червня 2019 р.

Зелене диво рідної Землі


О земле, зелене багаття надій,
Як крапля роси, як зорина!
І все ж нерозлучні в стихії краси
Природа й людина.
          Г. Коваль
Велика й прекрасна наша Поліська Земля! На цих мальовничих просторах зростає понад 1000 видів рослин. Багатий та різноманітний світ рослин, які по праву називають життям на Землі. Вони є основою існування всього живого. Куди б ми не пішли – чи то в ліс, чи на луки, у поле – скрізь нас привітно зустрічають усмішки рідної землі – чарівні рослини.
Нещодавно у бібліотеці-філії №2 було проведено етнографічний  вечір «Стелися, барвінку: квіти, трави та дерева рідного краю у народних легендах, обрядах та піснях» у рамках читацького об’єднання «Древляни». У заході взяли участь юні ліцеїсти, які відвідують літній пришкільний мовний табір. Діти поринули у дивовижний світ природи. 
Бібліотекар Аліна Грищенко розповіла легенди про рослини – обереги українського народу: калину, барвінок, осику, вербу, дуб, любисток, м’яту, руту, папороть, полин тощо. Учні дізнались, що барвінок – це символ вірності та вічної пам’яті, калина – дівочої краси і вроди, дуб - могутності та довговічності, цілісності й здоров’я. Багато віршів, казок, легенд, пісень, художніх творів присвячено рослинам, зокрема квітам. Наші предки вірили, що вони мають душу і ставились до них як до живих істот.
Цікавою була інформація про заповідні куточки Житомирщини, про червонокнижні рослини, що охороняються державою. Розповідь супроводжувалась мультимедійною презентацією «Рослини Червоної книги». Саме рослини – найбільш беззахисні перед діяльністю людини. Так, 30 років тому поліські кооператори заготовляли 220 центнерів кореня валеріани на рік. Сьогодні – лише 4 – 5 ц. Із 47 видів лікарських рослин, якими славилося Полісся, тепер збирають лише 6 – 7 видів. Найбільша кількість квітів, яким загрожує зникнення,- це лісові квіти, бо вони ростуть самі і їх ніхто не насаджує, а лише знищують.
Завідуюча бібліотекою Тетяна Маєвська познайомила школярів з виданнями, представленими на тематичній викладці літератури «Зелений дивосвіт Полісся», а також презентувала збірку віршів «Мій рідний край – моя земля» житомирської поетеси Людмили Коваль. Діти переглянули повчальний мультфільм «Троянда». Наприкінці заходу мали змогу перевірити свої знання, взявши участь у бліц – вікторині «Знай, люби, бережи», розгадували кросворд «Лікарські рослини».
На жаль, щоденно ми фіксуємо нові випадки знищення природного довкілля, що призводить до зникнення рослинного світу. Людині варто задуматися, як вона живе, що робить з живою природою і що буде завтра.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!