Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 25 жовтня 2018 р.

З Україною в серці

Земний уклін – хто є і хто пішов,
Хто віру мав і хто не був байдужим!
Мав людяність і дарував любов,
Хто невідомим був, проте був мужнім.
            В. Залевський     
            Важкі випробування випали на долю нашої України. Події останніх років примусили кожного українця відчути свою причетність до Батьківщини, а також зрозуміти, що ми господарі на власній землі. Війна… Її називають неоголошеною, гібридною, але вона - справжня, реальна. Ще не так давно ми не настільки глибоко сприймали слова «Слава Україні – Героям слава!», а сьогодні для нас вони набули нового змісту. Ці герої – хлопці, чоловіки, що зі зброєю в руках стали живим щитом на захисті східного кордону України.
    «Словами тих, хто був в бою» … Під такою назвою спеціалістами бібліотеки – філії №2 було проведено вечір поетичних композицій з учнями 10-х класів міського ліцею з метою формування почуття патріотизму й поваги до захисників Вітчизни, розуміння понять «герой», «патріот», «єдність». Ліцеїсти мали змогу ознайомитись зі збіркою поезій «Під прапором 95-ки», написаною учасником АТО Віктором Залевським у період проходження служби в Житомирській окремій десантно – штурмовій бригаді.   Учні переглянули відео-презентацію «Про Україну, війну та її героїв», створену бібліотекарями.
З 2012 року наша книгозбірня видає літературний альманах «Дивоквіт». 
      Завідуюча бібліотеки презентувала черговий, п’ятий випуск збірки, до якого увійшли поетичні твори авторів - земляків, яких об’єднує щира любов до батьківського дому, рідного краю, України. Чимало з них присвячено нашому героїчному сьогоденню, вірі в мирне і процвітаюче майбутнє нашої Батьківщини, виявленню вдячності і підтримки воїнам -  захисникам. Вражає і проникає у душу поетична творчість самих учасників АТО:  Геннадія Семенія, Миколи Пирча, Володимира Бондарчука. Це не просто римовані рядки, це згусток живої енергії, це відображення пережитого.

 Протягом вечора бібліотекарі та  учні читали поетичні твори, дивились відеокліпи даної тематики. Увазі учасників заходу  було представлено перегляд літератури «У свободи свята героїчність, у свободи герої свої!».
Усіх присутніх вразило живе спілкування з нашим 26-річним коростенцем Олександром Коберником – захисником України, який понад 3 роки воював на сході. Він щиро відповідав на запитання присутніх, розповів про справжню чоловічу дружбу,   побратимів, важкі військові будні, де є місце і для гумору, пісні, поетичного слова.  
Такі заходи не залишають нікого байдужим, хвилюють до сліз, спонукають завжди пам’ятати, якою дорогою ціною дається мир. Хвилиною мовчання  вшанували пам'ять героїв , яких назавжди закарбує історія.  Вони  житимуть у нашій пам’яті вічно!  
Ми живемо з Україною в серці… Її радощами і болями, її втратами. Вона звучить словами, майорить вишиванками. Велична сонцелика Україна є, Україна буде! Во віки віків! Слава Україні! Героям слава!                                                       

3 коментарі:

  1. Обов'язково зайду до бібліотеки щоб порзнайомитись з віршами, про які ви згадуєте. Жалію що не була на заході.

    ВідповістиВидалити
  2. Чекаємо на Вас та запрошуємо всіх, хто полюбляє поетичне слово познайомитися з нашим виданням - літературним альманахом Дивоквіт!

    ВідповістиВидалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!