Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 30 березня 2018 р.

Формуємо націю читачів


Читання – це праця корисна та приємна. Тому читайте завжди і всюди, де тільки є для цього можливість, тоді читання стане Вашою звичкою, а вона є ознакою висококультурної людини...
   Іван Огієнко
Книга розкриває свій потенціал лише тоді, коли вона належить уже не перу письменника, не видавцю, а читачу. Кожна людина іде до цього звання своєю дорогою – для когось вона пряма і безперешкодна, а для когось-звивиста і терниста.
  Сьогодні  читання- це не просто спосіб отримання інформації, це унікальний процес, здатний зробити з дитини – Людину, Особистість, яка вміє відчувати, співпереживати, мислити. Які б технології не з’являлися, які б політичні системи не мінялися, як би не стосувалися нас проблеми кризи, а читання на будь-яких носіях – це необхідний елемент розвитку мислячої людини.
  Ці питання обговорювалися під час форуму інтелектуального росту «Формуємо націю читачів: сучасні методики та технології на допомогу батькам, педагогам та бібліотекарям» працівники бібліотек міста, шкільних бібліотек, батьки  та запрошені  активні представники громади міста. Ініційований бібліотечними працівниками ЦБС м. Коростеня захід проходив у рамках Всеукраїнського тижня дитячого та юнацького читання і мав на меті об’єднати батьків, вчителів і бібліотекарів до спільної справи-виховання ЧИТАЧА.
  Учасників форуму привітала директор ЦБС м. Коростеня Галина Боцман, яка презентувала нову програму «Формуємо націю читачів», що почала діяти в 2018 році у міських бібліотеках. Метою даної програми є залучення до бібліотечних закладів більшої кількості користувачів, щоб познайомити з цікавими, корисними виданнями та підтримати підростаюче покоління. Сьогодні  діти, молодь прагнуть бачити сучасну бібліотеку, в якій можна не тільки почитати паперову книгу, а й скористатися  новітніми інформаційними технологіями. На вимогу реалій сьогодення у міських бібліотеках створені комфортні умови для навчання, творчості та дозвілля, оформлені читацькі простори для спілкування.
 У ході форуму виступаючі озвучили для всіх присутніх наступні теми: «Місце читання дитини у структурі дозвілля»,  «Масова робота як соціальний інститут підтримки і розвитку інтересу дітей до читання», «Цікавий досвід роботи бібліотек ЦБС м. Коростеня», «Веб-сервіси на допомогу організації читання», «Із досвіду роботи шкільної бібліотеки». 
  Власним досвідом по залученню своїх дітей до читання та виховання  культури читання  у родині поділилися Ігор Єсін, Тетяна Гурська, Ярослава Демик - запрошені на захід батьки, діти яких читають у міських бібліотеках, адже саме з родини і  починається гарний читач. «Бібліотека- мій Інтернет» - саме таку думку висловила Регіна Савченко, читачка юнацької кафедри ЦБ, а ще з її вуст прозвучали слова вдячності бібліотечним працівникам за їхню роботу.
    Цікава та нетрадиційна форма виставки фотосвітлин у вигляді бібліо- фотосушки  «В об’єктиві книга і читач» стала гарним доповненням до заходу. У конкурсі на  краще представлення свого закладу  бібліотекарі ЦБС, кожен по-своєму, проявили творчу фантазію та креатив, а  найкращі були  нагороджені подяками та подарунками.
  Організатори та учасники форуму мають надію, що спільними зусиллями нам вдасться реалізувати задумане, прислухавшись до ідей, думок, висновків та поділившись практичними напрацюваннями бібліотечної когорти міста, досвідом батьків, практикою педагогів у пошуку шляху «Дитина-книга-читання».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!