Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 6 липня 2017 р.

Ти пливи, пливи віночку

 Одне із найпоетичніших та  найромантичніших  народних свят, яке ми відзначаємо в середині літа, є свято Івана Купала.   Відроджуючи славні традиції минувшини, бібліотека-філія  № 4 підготувала і провела для своїх маленьких читачів етно-бесіду «Ти пливи, пливи віночку».  Бібліотекарі розповіли про купальську ніч,  повідали легенди та повір’я, які притаманні цьому святу.

 Здавна молодь, а особливо закохані, хотіли зірвати цвіт папороті, яка цвіте лише одну мить. Вважалося, що той, хто встигне зірвати жовту квітку, здобуде чарівну силу, яка допоможе знаходити золото та скарби, зможе бути віщуном та лікувати людей. Та чари ці - від нечистого. Тому квітка папороті може зробити людину багатою, але щасливою - ніколи.
  В цей день дівчата обов’язково плетуть вінки з польових квітів. Коли заходить сонце, збираються біля річки, співають пісень і пускають вінки за водою. А хлопці намагаються зловити вінок тієї дівчини, яка їм подобається. Обряд спалювання багаття та стрибання через нього допомагає звільнитися від ворожої сили, хвороб, смерті та злих міфічних істот. 
  Багато нового дізналась малеча про свято Івана Купала.  Бібліотекарі показали слайд-презентацію «Символи в квітах», провели майстер-клас по плетінню віночків з польових квітів. Майже ніхто з дітей не  володів технікою плетіння, тому це їм було дуже цікаво. На згадку про цей день діти з задоволенням зробили фотосесію, а віночки забрали додому, показати своїм рідним та друзям. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!