Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 24 березня 2017 р.

Творці нової української держави

Дух наш пречистий, 
дух наш народний,
Над нами сходить 
в сю мить сьогодні.
На крилах в’ється,
В сльозах сміється.
І сльози щастя, обмивши рани,
Пливуть потоком, несуть кайдани.
О. Олесь
    В один із березневих днів гарної весняної пори у центральній бібліотеці відбувся методично-інформаційний день «Бібліотечному спеціалісту на замітку» для бібліотечних працівників централізованої бібліотечної системи та бібліотекарів освітніх закладів міста. У рамках цього методичного дня змістовно і насичено пройшов загальносистемний день історичної події «Історія олюднена постатями: творці нової української держави», приурочений до 100-річчя від початку національно-визвольних змагань 1917-1921 рр. До уваги присутніх було презентовано історично-патріотичний альбом «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.». У пам’яті пересічного українця Українська революція 1917-1921 рр. асоціюється із такими видатними діячами того періоду, як М. Грушевський, В. Винниченко, С. Петлюра. Проте  є багато видатних особистостей, які залишаються маловідомими широким колам української громадськості. Ведучі Галина Примак і Тетяна Примаченко на основі беззаперечних свідків - архівних документів - відкрили нові непрочитані сторінки із життя цих надзвичайних людей. 


«Ми маємо привілею - старий мозок культурного народу і молоду кров народу, що проснувся від довгого сну...», -  писав у своїй статті визначний український дипломат, історик, перший міністр закордонних справ Української Народної Республіки Олександр Якович Шульгин. Цій надзвичайно терплячій та сильній духом людині судилося понад сорок років боротися за відродження новітньої української державності, не маючи при цьому змоги жити на своїй Батьківщині.     
    До складу Української Центральної Ради та її керівного органу – Генерального Секретаріату – увійшло чимало представників нашого краю. Зокрема, Христофор Барановський (Родом із Ружинського району), який з 15 червня 1917 року став генеральним секретарем фінансів, першим головою українського Державного банку; Василь Бойко (народився у м. Малині), секретар УЦР, розробник Статусу автономії України у червні 1917 р., відомий також як автор праць про вибори до повітових та волосних народних рад, про земства і народні управи; Михайло Єреміїв (уродженець Овруцького району), секретар УЦР, займався матеріальним забезпеченням Генерального Секретаріату, раніше був Головою української студентської громади Київського політехнічного інституту.
  Високий авторитет серед однодумців мав Іван Фещенко-Чопівський (народився у м. Чуднові) - відомий учений-хімік, інженер-металург, автор багатьох наукових праць «Природні багатства України», «Сільськогосподарські промисли України», «Металознавство», який займав посаду Генерального секретаря торгу і промисловості, був міністром промисловості в Уряді УНР. 
  Пізнавальною  інформацією був насичений історично-краєзнавчий хроноскоп «Житомирщина у вирі подій Української революції 1917-1921 рр.». 27 січня 1918 р. було підписано договір між УНР і державами Четверного союзу; згідно з умовами договору розпочався наступ австрійських та німецьких військ. Уже 19 лютого вони з’єднались із загонами Центральної Ради у Новограді-Волинському. Ще раніше українські війська зайняли Коростень, де Мала Рада 12 лютого прийняла закон про введення в Україні григоріанського календаря. Крім того, в Україні запроваджувався місцевий час, на годину відмінний від московського. Було також прийнято закон про запровадження нової грошової одиниці – гривні та закон про герб УНР – знак князівської влади Володимира Святославовича – тризуб.
    13 лютого Центральна Рада повернулася до Житомира, керівництво якої перебувало у місті до 7 березня. За цей короткий період на засіданнях Малої Ради було прийнято ряд важливих законів; 6 березня 1918 р. Мала Рада прийняла «Закон про новий територіально-адміністративний поділ України». Вся територія мала поділятись на нові адміністративні одиниці та землі. Серед них: Болохівська земля з центром у Житомирі та Деревська земля з центром у Іскоростені. Було також прийнято закон про громадянство Української Народної Республіки.

  Увазі присутніх був представлений перегляд літератури «Творці нової української держави», який містить видання, що висвітлюють події даної тематики. А рекомендаційний список літератури «Україна в революційну добу: 1917-1921 роки» стане у нагоді всім, хто вивчає та цікавиться історією України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!