Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



неділю, 22 лютого 2015 р.

Високий дух Майдану

   Кожен день віддаляє нас від героїчних і страшних подій на Майдані, які кардинально змінили не тільки історію України, а також і історію Європи. Революція Гідності, яка розпочалася рік тому, принесла багато смертей і горя, але разом з тим згуртувала український народ, навчивши його боротися за своє майбутнє і відстоювати свою свободу.
 19 лютого, напередодні   річниці подій на Майдані,  в читальній залі центральної бібліотеки ім. М. Островського відбулася година – реквієм «Високий дух Майдану».  Пом’янути й вшанувати героїв Небесної Сотні, лави якої, на превеликий жаль, продовжують поповнюватися тими, хто гине на неоголошеній війні на сході нашої держави, прийшли учасники Євромайдану, студенти технічного коледжу та небайдужі коростенці.

  Ведучими заходу Галиною Примак і Аллою Сергієнко було підібрано та подано як хронологію подій на Майдані, так і вірші та відеоматеріал - об’єктивно та водночас  чуттєво. Розповідь про події тієї зими супроводжувалася відеопрезентацією «Зима, що нас змінила». 
 Зацікаленість присутніх визвав підготовлений працівниками бібліотеки перегляд "Героями не народжуються, героями стають", на якому представлені інформаційні матеріали про героїв Небесної Сотні.
 
  







 Серед загиблих на Майдані Незалежності був і наш земляк Сергій Кемський. 
  
  Народився Сергій Кемський 15 листопада 1981 року в Керчі, там виріс. Закінчив середню школу з відзнакою за успіхи у вивченні української та англійської мови. Мав люблячу родину, друзів, захоплювався кікбоксінгом, любив читати, подорожувати. Останні роки життя мешкав у Коростені. Здобув ступінь магістра політології на філософському факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. Співробітник Інституту політичних та економічних ризиків і перспектив, писав статті для «Української правди», газети «День» та інших видань. 
  Сергій був надзвичайно порядною людиною, розумним, чесним, справжнім патріотом Української землі. Був  він прихильником ненасильницького спротиву. Допомагав у створенні організацій взаємодопомоги у Коростені та на Майдані в Києві. На масовому київському мітингу 1 грудня 2013 року йшов у колоні лівих, профспілкових і правозахисних активістів з плакатом проти міліцейського насилля.
 Про завдання Майдану як постійного інструменту прямої демократії та громадського контролю написав 19 грудня 2013 року  статтю «Чуєш, Майдане?». Сергій збирав на Майдані думки про те, якою вони бачать нашу державу. Втілив їх у своїй статті. Прочитавши її розумієш, яка світла голова була в цього ще зовсім молодого чоловіка. Після загибелі Сергія, статтю читав з трибуни Майдану його брат.
  Крім того, що  Сергій був політологом, журналістом, активістом Євромайдану, він писав вірші.  До вашої уваги останній вірш Сергія «Агов, Майдане!», який він розмістив в мережі Фейсбук 16 лютого 2014 року.
Так смішно дивитись на крадіїв,
які кричать про закон,
коли справедливість народна
приходить в домівки до цих персон.
А потім захоплено, як у театрі,
забудеш про звичку спати.
Власноруч запалений мстивий
вогонь станеш спостерігати.
Під ранок повернешся ти до братів
змученим і щасливим.
На крок ти наблизив спільну мету
Вчинком своїм правдивим.
Зженемо зі сцени зрадливих щурів,
від кожної сотні оберем делегатів.
В Народній Раді буде народ
Вирішувать і виступати.
А потім – минуть гіркі часи,
Покарана буде кожна сволота.
Агов! Майдане,
Всіх пригноблених
Клич до свободи!
На небо погляне вільна людина –
З новими думками, творча , нестримна.
Ми стіни пробємо з міцного граніту,
Щоб тільки любов панувала у світі!
  20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві Сергій Кемський  був вбитий снайпером, пострілом у шию. Активістами тіло перенесене до готелю «Козацький», звідки транспортом доправлене на подвір'я Михайлівського Золотоверхого монастиря. Похований він у селищі міського типу Яблунець Ємільчинського району Житомирської області, звідки родом батьки.
   Спогадами про сина поділилася мама Сергія Кемського -  Тамара Гаврилівна, яка закликала всіх присутніх не бути байдужими до долі  України. До речі, на протязі останнього року за ініціативою Людмили Ліневич, активістки громадської організації «Майдан», члена Громадської ради міста,  в бібліотеці неодноразово проходила година пам’яті Сергія Кемського «Героями не народжуються, героями стають», яку відвідали старшокласники майже всіх шкіл міста.

  «Небесна сотня»  - є святою для нашої країни, для  народу та української нації, бо це ті люди, які боролися  за справедливість та проти корупції, за незалежність нашої держави, за її цілісність… Можна ще багато наводити прикладів, за що загинула Небесна Сотня і це не будуть просто  високі та красиві слова, а істина про  людей, які  вийшли на Майдан за краще життя свого народу.

1 коментар:

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!