Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 20 березня 2014 р.

Хай квітне українська земля в музичних трепетних акордах


Мені здається, музика - космічна,
Найбільш космічна із усіх мистецтв...
Ліна Костенко

    Україна завжди славилась своїми співочими талантами, чарівними мелодійними піснями. Календар знаменних і пам’ятних дат 2014 року рясніє масштабними подіями й річницями. Серед плеяди митців, які творили і творять у музичному просторі як України, так і за її межами, хотілося б відзначити: Гізелу Циполу (70-річчя від дня народження), Аллу Кудлай (60-річчя від дня народження) та Володимира Івасюка (65-річчя від дня народження). У бібліотеках міста пройшов єдиний День інформації «Нехай живуть в минулому й понині прекрасні, золотії голоси. Ті, шо принесли славу Україні й не втратили довічної краси», присвячений творчості цих митців.
   У центральній бібліотеці ім. М.Островського серед запрошених на заході були присутні старшокласники ЗОШ №13, постійні читачі бібліотеки. 

 Ведучі заходу Тетяна Примаченко та Галина Піка відкрили завісу театру, аби познайомити із дивовижним світом краси, глибокими людськими почуттями, яке протягом 45-ти років дарувала людям народна артистка СРСР і України, лауреатка Державної премії Грузії імені Паліашвілі, найчудовіша Етері, найкраща інтерпретаторка музики Шостаковича, зрештою, найчарівніша Чіо-Чіо-Сан світу – Гізела Ципола. Талановита співачка зуміла реалізувати себе, розкрити свій потенціал, і її зірка яскраво засіяла на небосхилі оперного й камерно-вокального мистецтва. Вона - слава і гордість колективу Національного академічного театру опери та балету України ім. Тараса Шевченка протягом двох десятиліть, співачка, яка вписала золоту сторінку в українське вокальне мистецтво.
   Найбільш популярною сьогодні є естрадна музика, яскравою представницею якої є Алла Кудлай. Співачка належить саме до тих виконавців, які дають пісням життя. Цю чудову жінку можна сміливо назвати надбанням нації. Народна артистка України Алла Петрівна Кудлай вкладає в кожну пісню частинку своєї світлої і доброї душі. Саме тому її пісні не тільки радують слух, але й здатні подібно до бальзаму зцілювати зранену душу і приносити успіх.
   При підготовці матеріалу бібліотекарі не могли не згадати про одного із основоположників української естрадної музики - Володимира Івасюка. Присутні дізналися, що струнами щастя композитора були музика, пісня та поезія. Це його життєдайні крила. Творчість Володимира Івасюка і сьогодні є головним камертоном чистоти, краси та довершеності.
 За допомогою мультимедійної презентації присутні ознайомилися не тільки з цікавими фактами життя митців, а й мали змогу прослухати у їх виконанні пісні: «Знову цвіте матіола», «Пісня на добро», «Пісня завжди буде поміж нас», «Лиш любов цвіте один - єдиний раз». У бібліотеці панувало справжнє свято української пісні, а славнозвісна «Червона рута», яка стала однією з найвідоміших українських пісень у світі, не залишила байдужим жодного із присутніх. 

   За такий короткий проміжок часу бібліотекарі не мали змоги розповісти про підкорювачів як українського, так і світового музичного Олімпу. Увазі присутніх був запропонований перегляд літератури «Барви пісенного мережива».

   Невичерпна скарбниця України! Нашу пісню знають на всій землі, вона лине над світом, розносячи славу про народ, який дав їй крила.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!