Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 9 серпня 2013 р.

Наш перший буктрейлер


Довідка: буктрейлер - це короткий відеоролик за мотивами книги. Основне його завдання - яскраво і образно розповісти про книгу, зацікавити, заінтригувати читача, спонукати до читання.
    Що треба для того, щоб зробити власний буктрейлер?
    Виявляється, щоб зробити кліп по книзі потрібні три речі – бажання, натхнення і …мотивація. Ми залюбки дивилися буктрейлери наших колег, вражалися, дивувалися, обговорювали, але спроб створити свій не робили. І тільки тоді, як дізналися про оголошений Всеукраїнський  конкурс буктрейлерів «Оживають герої на екрані у рекламі» - запрацювали. Ось наша перша «ластівка»-буктрейлер:
 

 Спочатку всі разом вирішували, якою книгою нам би хотілося зацікавити читачів. Було багато суперечок і варіантів, та врешті решт зупинилися на оповіданні «Буча» нашого давнього друга, коростенського письменника Віктора Васильчука. Чому? Мабуть тому, що описані події нікого не залишили байдужими. Насамперед поспілкувалися з автором.  Наступним  кроком став збір матеріалу. Потім розпочався творчий процес - мабуть саме важливе і саме важке. Склали сценарій, кульмінацією якого є монолог від імені головного героя оповідання, знову таки за мотивами самого твору. Далі виникла проблема: хто ж буде читати текст? Допоміг наш читач, вчитель української мови та літератури міської гімназії Роман Бондарчук. Ми дуже вдячні пану Роману за допомогу, тим більше, що були обмежені в часі (тривалість буктрейлерів не більше 3 хвилин) і текст треба було начитати з відчуттям, з інтонацією, але швидко. Досить складне завдання, чи не так?
   Ну а потім – монтаж відео. Якийсь досвід в цьому був.  Коротенькі відео про бібліотечні заходи ми вже створювали, а ролики – поздоровлення взагалі робила завиграшки. В якій програмі? Мабуть про неї знають всі, це стандартна  програму Windows Movi Maker. З нею легко працювати, вона багатофункціональна, здатна опрацьовувати відеофайли з цифрової відеокамери, створювати із зображень слайд-шоу,  додавати до відео заготовки, титри, звук,  вирізати необхідні фрагменти і склеювати їх, створюючи при цьому переходи від фрагмента до фрагмента. Але це вже інша розповідь. Кажуть, якщо довго мучитися, щось обов’язково вийде.
   Опановувати щось нове завжди цікаво. Тепер гадаємо, чи не замахнутися нам на скрайб – презентацію,тим більше про те, як створити цю незвичну новинку дуже гарно розповідають на блозі «Роза ветров. Север», де є цілий цикл з семи майстер - класів «Скрайбинг под микроскопом» - http://murmansk-nordika.blogspot.ru/2013/04/1.html

 

19 коментарів:

  1. Які Ви молодці! Вітаємо з виходом в світ вашого буктрейлера!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо! Це ще перший досвід, на початку завжди складно, але ми старалися:)

    ВідповістиВидалити
  3. Вітаємо з буктрейлером! Дуже цікавий, просто вражаючий! А також за корисну розповідь, як саме потрібно створювати буктрейлер.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Приємно, що ми працювали не даремно! Розповідь про наш досвід вам стане в пригоді.

      Видалити
  4. Я рада за ваші досягнення, шановні колеги, і впевнена, що ви на цьому не зупинитеся.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо, перший досвід завжди непередбачуваний, але цікавий. Будемо рухатись далі.

      Видалити
  5. Цуже цікаво, ми щиро за вас раді, дорогі колеги.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Приємно працювати над чимось новим і бачити, що є результат. Раді, що вам сподобалось!

      Видалити
  6. БібліоШЕЛЕСТ, поздравляю ваш коллектив с первым буктрейлером! По-моему, хорошо получилось.А я вот никак не выкрою время, чтобы этим заняться. Рада была побывать у Вас в гостях. Поздравляю с первосентябрьским праздником! Добра и счастья, мира и благополучия! Всего самого доброго!

    ВідповістиВидалити
  7. Спасибо, Людмила, за поздравления, пожелания и за оценку нашего буктрейлера! Когда делаешь что-то новое, очень важно, как это воспринимается другими. Всегда с удовольствием читаем Ваши посты. А со временем действительно напряженка, тут ничего не поделаешь:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Только сейчас обнаружила, что мой комментарий какой-то недописанный кое-где. Простите великодушно, вроде бы всё правильно было. Несколько слов удалились видимо погулять.

      Видалити
  8. Віктор Васильчук28 вересня 2013 р. о 12:31

    Я дуже вдячний з такий чудовий, популяризуючий мою книгу, буктрейлер. І хоча він перший, але зроблений досить професійно. Молодці!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже приємно, що автору сподобалась наша робота. Творіть, а ми і надалі будемо старатися популяризувати Ваші твори, Вікторе Борисовичу!

      Видалити
  9. Буктрейлер зайняв достойне 2 місце в обласному турі Всеукраїнського конкурсу буктрейлерів «Оживають герої на екрані у рекламі».
    В обласному турі взяли участь 19 ЦРБ області, які надіслали на Конкурс 21 буктрейлер. Згідно Положення до участі у Конкурсі допущено 6 робіт.

    Журі визначило переможців обласного туру Конкурсу:

    І місце

    - «Роман, що не піддається владі часу» (За мотивами роману Емілі Бронте «Грозовий перевал») (Попільнянська ЦРБ. Автор: Омельянчук Олеся Михайлівна, бібліотекар І категорії кафедри юнацтва)

    ІІ місце

    - « Оповідання Віктора Васильчука «Чорнобильські поневіряння Бучі» (Автор Тарасюк Марина Валеріївна - методист 1 кат. ЦБС м. Коростень)


    ІІІ місце

    - «Лісова пісня» (Новоград – Волинська районна бібліотека для дорослих ім. Лесі Українки. Автор: Осипчук Галина Петрівна –бібліотекар 1 кат.)

    Роботи, що посіли І-ІІІ місця, надіслані до Державної бібліотеки України для юнацтва для участі у ІІ Всеукраїнському турі Конкурсу буктрейлерів.
    Тож сподіваюся, що ця робота, Мариночко, і по Україні буде серед перших.
    Щиро вітаю.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо за поздоровлення! Не сподівалися на такий результат, тим приємніше! Є стимул для подальшої творчості.

      Видалити
  10. Дуже рада,що Твій талант, Маринко, не лишився непоміченим. Вітаю. А буктрейлер, дійсно класний. )))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Оленко! Талант - це ,мабуть, голосно сказано. А взагалі то це колективна праця. Розділяю свій успіх з усіма, хто допомагав і приймав участь.

      Видалити
  11. Молодці! Дуже гарна робота. Вам вдалося зробити її без допомоги професійних режисерів та сценаристів. Це вражає! Впевнений, що наступні ваші роботи будуть ще кращі! Марино, дуже гарна ідея подати твір від особи Бучі. Як вам вдалося схопити її та втілити в життя просто дивуюсь. Мо-лод-ці!

    ВідповістиВидалити
  12. Дякуємо за високу оцінку! Талановиті твори говорять самі за себе, над буктрейлером по оповіданню Віктора Васильчука було цікаво працювати.

    ВідповістиВидалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!