Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 29 березня 2024 р.

Непереможна та єдина читацька Україна

Щороку наприкінці березня на книгоманів та читайликів чекає книжкове свято – Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання. Бібліотекарі пропонують своїм користувачам різноманітний формат заходів, головним посилом яких є промоція читання у дитячому та підлітковому середовищі.     

Цьогоріч Тиждень дитячого та юнацького читання у бібліотеці – філії №1 для дітей ім. Лесі Українки пройшов під гаслом «З книгою жити - з добром дружити». Першою активністю, присвяченою книзі, стала презентація про шлях книги від давнини до сучасності. Наступний захід пройшов у формі ігрової вправи «Склади прислів’я», під час якої перевіряли свої знання про книги - учасники  не лише поєднували частини прислів’я, але й пояснювали їхнє значення.

Продовжила свято цікава літературна вікторина за творами українських та зарубіжних письменників: діти активно відповідали на запитання, вміло аналізували твори  та літературних героїв, відгадували, якому з творів належать цитати, зачитані працівниками бібліотеки, та хто автор відповідного твору. 




 Під час  літературного лото «Знаходь та перемагай» у залі панував командний дух – учасники були розділені на дві команди, кожна з яких отримала картки з прізвищами письменників і окремо назвами їх творів та позмагалися за те, яка книга швидше знайде свого автора.

В межах другого дня Тижня читання відбулося знайомство з новими книгами «Познайомимося! Ми - новенькі!», які нещодавно поповнили полиці нашої книгозбірні та зацікавили присутніх. Кожна нова книга відкриває щось нове та дарує задоволення від прочитаного.

Третій день був  присвячений книгам-ювілярам. Діти ознайомилися з віртуальною книжковою виставкою «Усе минуще, тільки книги вічні», де представлені твори,  що святкують свій ювілей в цьому році, а також дізналися історію написання книг та їхніх авторів.

Часто мультфільми, як і кіно, створюють за мотивами дитячих книг, і тоді дитина може побачити свого улюбленого літературного героя ще й на екрані! Або, навпаки, побачивши мультфільм, зацікавиться книгою.                                                      Дітлахи ЗДО №8 стали учасниками дня кіно «Книги - мовою екрана». Хлопчики і дівчатка почули історію виникнення кіно, ознайомились з книжечками, представленими на книжковій викладці «Читайте книгу! Дивіться фільм!» та залюбки переглянули мультфільм «Пшеничний колосок» за мотивами української народної казки.

Важливою подією Тижня став візит дитячого письменника Віктора Васильчука. Його твори користуються незмінною популярністю серед  дітей. Вони наповнені ніжністю, добром, щирістю. Учасниками зустрічі стали  ліцеїсти 4-го класу міського ліцею №11. Віктор Борисович розповів про своїх домашніх улюбленців, цікаві історії, які лягли в основу написання його творів та щиро відповідав на численні запитання дітей.



У бібліотеці – філії №3 для дітей Тиждень читання  відкрив гурт єднання навКОЛО читання «Непереможна і єдина читацька Україна». Під час заходу його учасникам було запропоновано ознайомитися з книжковою виставкою  «Книг-оборона». Продовжив захід квест «Книжкове ППО (потужне переможне озброєння)». Під час проходження  інтелектуальних випробувань  гравці переконалися, що у книгах є відповіді на будь-які питання, а вміння користуватися довідковою літературою знадобиться у навчанні. Змагалися між собою команди «Книголюби» та «Кигознавці», а по закінченню гри усі отримали призи.

Читай-компанія «Разом весело читати» зібрала в бібліотеці  дітей молодшого шкільного віку та захопила цікавими  ігровими змаганнями: «Веселий алфавіт», «Слово з віршика пропало», «Так чи ні», «Захоплива читалочка», «Книжкова естафета».  Виконуючи завдання, учасники збирали книжечки у свої «бібліотеки» та відчули себе в ролі як читачів, так і бібліотекарів. Дружня та невимушена атмосфера довела дітлахам, що в бібліотеці можна гарно провести час, а читати в компанії весело та прикольно.






Ще однією цікавинкою Тижня став національний читацький марафон «Діти України читають захисникам» , який оголосила Національна бібліотека України для дітей. Наші юні читачки – Гацик Анна та Волківська Аліса виявили бажання подякувати нашім військовим, та поділитися з ними тим, які книги вони читають саме зараз.

Тиждень дитячого та юнацького читання надихнув користувачів дружити з книгою, бо читати - це круто! Тож запрошуємо вас до нашого книжкового царства!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!