Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятниця, 23 червня 2023 р.

Літературно – оздоровча тріада: сонце – книга – антистрес

    

    З чим зазвичай ми асоціюємо літо? Звичайно ж, з золотими променями пекучого сонця, чистим небом, зеленими оазами, періодом відпочинку, канікул та відпусток. Але широкомасштабна агресія росії проти України змінила звичний розклад літнього відпочинку. Щодня ми отримуємо нові виклики, серед яких психологічні та фізичні травми внаслідок воєнних дій, переміщень, розлучень з близькими та друзями, змін звичного оточення та розпорядку. Саме тому бібліотеки докладають максимум зусиль, щоб забезпечити літній настрій усім, хто до нас завітає. На даний час у полі найбільш пристальної нашої уваги опинились діти, адже саме для них літні канікули довгоочікуваний час, а для багатьох батьків – головний біль. Потрібно зайняти чимось дитину, щоб все літо вона не просиділа біля екрану телевізора або комп’ютера. З наших власних спостережень, деякі батьки вважають, що влітку діти можуть бути надані самі собі або, якщо є така можливість, бабусі й дідусю. Ця думка помилкова. До того ж у воєнний час стало дещо складніше забезпечити безпечне дозвілля для малих бешкетників. І тому ми – бібліотекарі заздалегідь подбати про канікулярну зайнятість малечі, підготувавши літню енерджі – програми «Літературно – оздоровча тріада: сонце – книга – антистрес», яку розроблено в рамках проєкту «Бібліотека суспільного простору» та обласної акції «Бібліотека просто неба».






  Відкриття дозвіллєвої програми відбулося на свіжому повітрі, поряд з книгозбірнею. З маленькими непосидами проведено книгомоторну розминку «Розваги для відваги». Захід пройшов у вигляді конкурсних змагань, де наших постійних юних користувачів ми розділили на дві команди під назвами: «Рушійна сила» та «Вольовий курс». Команди змагалися між собою в таких конкурсах: книжковий крокодил, бібліохода, спритний снайпер, веселі стрибуни, книжковий струмочок, верхи на кульці. Звичайно, перемогла дружба та згуртованість, а захід закінчився флешмобом єднання.

    Ми вкотре преконалися, що ніщо так не відволікає дитячу свідомість від негативних новин, постійних сигналів тривог, як добре організоване живе спілкування, час ігор, розваг, свободи у виборі занять. До того ж позитивні емоції, веселий запал у поєднанні з книгою налаштовують ще й на поповнення витрачених сил, відновлення здоров’я і звичайно ж додають відваги тим, хто почувався не дуже впевнено чи тривожно. Літня енерджі програма тільки стартувала і у кожного нашого відвідувача ще є час не лише відпочити, розважитися, а й дізнатися багато нового. Нехай же це літо буде активним, приємним та незабутнім разом з бібліотекою!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!