Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 21 лютого 2023 р.

Захисти свою мову озброївшись нею.


    Українська мова… яка вона? Мелодійна і м’яка, лагідна, дивна і чарівна, співуча і прекрасна. Вона жива, немов чисте джерело, що витікає з-під землі і поїть кожного, хто припадає до нього устами… І в свідомості кожного українця живе гордість за предків наших, які залишили нам мову у спадок.Та є в нас запеклий ворог, який  протягом  майже чотирьох сторічь намагався знищити українську мову,  неволив  народ України та прагнув  зробити  його безликим населенням - манкуртом  без нації та  мови… І з цим ворогом – російською федерацією, у  нерівній битві боронять свою землю, свій народ та  безцінний скарб – рідну мову нащадки славних козаків – збройні сили України. А ми, щоб захистити свою мову, повинні розмовляти саме нашою рідною, державною –  українською мовою, добре знати її і бути  патріотами своєї країни.

   21 лютого - Міжнародний день рідної мови. У читальній залі центральної бібліотеки  пройшов урок української мови – ерудиціон «Як річка з роду і до роду, так мова з’єднує народ». До бібліотеки разом з вчителем української мови і літератури І.М. Завадською завітали учні 9 А класу міського ліцею №4. Ліцеїсти уважно слухали розповідь фахівців бібліотеки, що супроводжувалась слайд – презентацією, про значення рідної мови для кожної людини, поетичні твори про мову. Юнаки та дівчата із великим задоволенням переглянули відео «Цікаві факти про мову», послухали повчальну гумореску П. Глазового «Кухлик» у виконанні бібліотекаря і взяли активну участь у цікавому і пізнавальному турнірі «Знавці української мови», який складався з різноманітних конкурсів: розгадували  мовні загадки; змагались у багатоетапному  конкурсі «Мозгова атака»; конкурсах «Перекладач з російської на  українську», «Відгадай письменника». Самим веселим і запальним був конкурс «Склади слово».  Дуже приємно, що школярі показали свою зацікавленість, активність і досить  високий рівень знань з української мови. Увагу учнів привернула книжкова виставка – інсталяція «Мова – найцінніший скарб», на якій представлено велике розмаїття мовознавчих видань.


Бібліотекарі  бібліотеки-філії №3 для дітей у літературній  світлиці «До мови доторкнися серцем» разом з  учнями 3-го класу КМЛ №11 теж вшанували  рідну українську мову. Діти з цікавістю прослухали  інформативну бесіду та ознайомилися з книжковою виставкою «Велика країна у центрі  Європи». Крім того, виявились справжніми знавцями української мови, проявляючи свою поінформованість під час гри-вікторини «Краса і велич символів народних». А під час поетичної естафети «Рідна мова то душа народу, його поезія і пісня і казки» декламували вірші про рідну мову із щирими емоціями та повагою до рідного слова.




  Тож нехай кожен з нас захистить рідну мову, взявши її як зброю, бо тільки так ми здолаємо агресивний та нав’язливий «русский мир» і з гордістю понесемо у світ свою багату культуру та мирно житимемо у барвистому різноманітті  різних культур. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!