Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 6 серпня 2022 р.

Від асфальтового фото до цифрового

 


Чи уявляєте ви історію предметів, які нас оточують? Взяти бодай фотокамеру. Сьогодні, говорячи «фотоапарат» чи «камера», ми маємо на увазі цифрову камеру   Більшість із нас, напевно, пам'ятають, що до цифрових камер були плівкові камери. Ті, хто старші, можуть пам'ятати більш громіздкі та складніші в експлуатації фотоапарати радянської доби. Але й вони далеко не початок шляху. Бо шлях цей розпочався майже 200 років тому. Причому йдеться про реальні фотографії! Отже…

     Першою людиною, яка зуміла зробити фотографічний знімок постійним, тобто закріпити зображення, був француз Жозеф Ньєпс.

     Перше закріплене зображення було зроблено ним у 1822 році, але воно не збереглося до наших днів. Тому першою в історії фотографією вважається знімок «вид з вікна», отриманий  Ньєпсом в 1826 за допомогою камери-обскури на олов’яній платівці, покритій тонким шаром асфальту. Експозиція тривала вісім годин при яскравому сонячному світлі. Перевагою методу Ньєпса було те, що зображення виходило рельєфним (після протруювання асфальту), і його легко можна було розмножити у будь-якій кількості екземплярів.

     Саме такий темний ящик з дуже маленьким отвором і лінзою на одній стороні й світлочутливою пластинкою на іншій Ньєпс вирішив використати для проекції зображення. Це був перший в історії фотоапарат – камера-обскура.

      Трохи пізніше фотокамеру вдосконалили, доповнивши апарат пластиною з міді, оснащеної напиленням з срібла. Так, Вільям Табольт використовував папір, який просочував сольовим розчином і нітратом срібла. Це підвищило якість фотографій. Виникнення фотографій не в чорно-білих відтінках, а в кольорі – стало не менш значущим явищем. Так, перша стійка фотографія, яка відображає кольорову картинку, з'явилася завдяки Джеймсу Максвеллу, в 1861 році. Спочатку, щоб отримати знімок в кольорі, застосовували три фотоапарата, в які ставили різнокольорові світлові фільтри. Завдяки тому, що кожна фотокамера оснащувалася світлофільтром різного кольору (одна – червоним, друга – синім, а третя – зеленим)," на виході" фотографи отримували кольорове зображення.

        Згодом фотоапарат почав стрімко розвиватись. Таким чином, кінець ХІХ – початок ХХ століття можна назвати періодом злету фотографії. Збільшується кількість фотографів та фотомайстерень.

      Важливим етапом в історії розвитку фотографії стало винайдення фотоплівки. Згодом відбувся перехід від плівки до цифрової камери, що суттєво змінив наше уявлення про значення фото. Перша цифрова камера у світі з’явилася у 1975 році в результаті праць фірми Kodak  

      Звісно, що цифрова фотографія почала ширше застосовуватись у сферах життя людини, ніж плівкова. Тепер завдяки цифровій камері  можна навіть автоматизувати всі необхідні для вдалого знімка налаштування. Крім того, цифрова фотографія зробила камери більш компактними і зручними. В результаті сьогодні ми маємо можливість без проблем зробити фото в будь-який час і в будь-якому місці. Адже  роль фотографії в сучасному житті змістилася від збереження важливих подій до спілкування з друзями, створення власного іміджу та ведення соціальних мереж. І ми з впевненістю можемо зробити висновок, що фотографія дійсно відіграє дуже велику роль в нашому житті  в еру новітніх технологій, де без фото обійтись практично неможливо.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!