Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 19 лютого 2022 р.

В тенетах суржика

 

Берегти її, плекати

буду всюди й повсякчас,

бо ж єдина – так, як мати,

мова в кожного із нас!

                  Оксана Забужко

Мова – генетичний код нації. Наші предки залишили у спадок найбільше, найсвятіше і найдорожче багатство – Слово. 21 лютого вписане у календар як  Міжнародний день рідної мови.  Бібліотекарі бібліотеки-філії №4  запропонували  учням    НВК №12 мовний тюнінг «В тенетах суржика».

  

Краса і милозвучність української мови зачаровує кожного, хто її почує. Проте мало не щодня доводиться чути мішанину російських та українських слів. Суржик - заполонив нашу мову.

    Що таке суржик? Звідки він у нас взявся? Треба він нам чи ні і як його подолати -  розбиралися бібліотекарі разом із учнями. Дітям був запропонований відеофільм «Суржик в побуті», гра - мовні чарунки «Хто кого?», згадували кумедні слова, які роблять мову цікавішою і мелодійнішою. Ознайомили присутніх  з книжковою виставкою «Солов’їна, барвінкова, українська рідна мова». Надали прості, але дієві поради, як покращити своє мовлення. Учні жваво та охоче перекладали суржикові слова і вирази на літературну мову. 

   Мовний тюнінг «В тенетах суржика» пройшов у дружній атмосфері та не залишив нікого байдужим. Діти зрозуміли, що потрібно працювати над чистотою барвистої, солов’їної української мови, адже вона – одна з наймилозвучніших мов,  збагачувати власне мовлення, аби ця проблема не стала нормою. І кожен повинен почати з себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!