Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 20 січня 2022 р.

Велет духу, світоч України

 


Ім’я Івана Огієнка назавжди закарбоване на скрижалях нашої національної культури. Його трагічне, сповнене болю життя, є яскравим прикладом того, що найкращі сини України завжди були вигнанцями на своїй землі. Огієнко пройшов непростий життєвий шлях, повний злетів і важких випробувань, однак завжди залишався вірним собі та своїй справі.

Автор перекладу Святого Письма, міністр УНР, історик, мовознавець і педагог, професор Іван Огієнко прикладом власного життя довів, що людина з винятковою працелюбністю здатна долати найскладніші перешкоди в досягненні мети.

  14 січня цього року світова українська громадськість відзначила 140-річчя від дня народження митрополита Іларіона, а 2022 рік у Житомирській області оголошено роком Івана Огієнка.

  До цієї визначної дати в міській центральній бібліотеці в рамках загальносистемного дня бібліографії відбувся вечір-портрет видатної особистості «Я взяв своє серце малими руками й віддано поклав Україні до ніг». Учасники заходу, учні Малинського професійного ліцею та читачі бібліотеки, дізнались про життєвий, науковий та духовний шлях нашого земляка, переглянули слайд-презентацію. Бібліограф ПБ Коростенської МТГ провела огляд літератури «Іван Огієнко: апостол правди і життя». Родзинкою зустрічі стала пісня на слова І. Огієнка «Не питай, чого в мене заплакані очі» у виконанні дуету «SаМі».

  Сьогодні ім’я великого вченого, митрополита Іларіона повернулося із світів в Україну: створено Всеукраїнське товариство Івана Огієнка; щороку у день народження вченого присуджується премія ім. І. Огієнка; у Брусилові, на батьківщині науковця, нині працює історичний музей; Житомирському коледжу культури і мистецтв присвоєно його ім’я.

  Усі дев'яносто літ, відведених йому Богом, Іван Огієнко віддав зростанню духовності українського народу, утвердженню національної самосвідомості, служінню державності й Українській православній церкві, розвитку широкого спектру гуманітарних наук. Серед його надбань головне й найдорожче - визнання, шана і пам'ять народу.

1 коментар:

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!