Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 10 листопада 2020 р.

Серце нації б’ється у слові

Ми народжуємося, виростаємо, навчаємось, будуємо кар’єру - насолоджуємось кожним днем життя. І весь цей час поряд із нами, пліч-о-пліч, живе могутня, красива Мова. Вона на тлі різноманітних перипетій та ситуацій буття стає наскільки звичною, буденно-сірою, що ми її і не помічаємо. Хоча, якщо замислитись, то це чи не найважливіша складова суспільної сфери життя. Без спілкування людина не може повноцінно й щасливо існувати в цьому світі. А мова, якою розмовляємо, є прекрасним внутрішнім виразом душі, який проливається сонячним світлом через таку складову мови як слово. 

   А чи замислювались ви над походженням нашої рідної української мови та чи знаєте науковців, які займалися її розвитком?

  Українська літературна мова, якою ми користуємося сьогодні, є однією із найдавніших мов світу. Вона успадкувала давньоруську писемність і в ранній період своєї історії продовжувала розвивати традиції літературної мови Київської Русі, скарби усної народної творчості та жи¬вого мовлення українського народу. Пропонуємо вашій увазі відео хронограф «Видатні українські мовознавці», який допоможе розширити знання з даного питання. Тут згадано далеко не всіх науковців, адже проблемами мови в Україні займалася і продовжує займатися численна плеяда мовознавців.

   Своєю діяльністю науковці сприяють тому, щоб українське мовознавство займало гідне місце у світовій науці. Кожний з мовознавців заслуговує на те, щоб у нових умовах, на якісно новому рівні інформаційного забезпечення, ми використовували їхні надбання і продовжувати вивчення української мови, щоб не переривалися традиції національної культури.

Чи добре ми знаємо українську мову? Бібліотекарі бібліотеки-філії №1 для дітей ім. Л.Українки провели мовний  он-лайн гандикап «Пригости мене розмовою – українською мовою» серед учасників мережі «Фейсбук». 

     Учасникам  запропонували вибрати правильні вислови на слайдах та опублікувати їх в коментарях.

     Вчіться любити свою мову, збагачуйте її, розвивайте, і тоді ви і самі не помітите, як це «диво калинове» зачарує вас навіки.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!