Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 22 вересня 2020 р.

День «Дорогий Щоденник»

 Щоденник… які асоціації у нас виникають, коли чуємо це слово? Перше, що спадає на думку, - це шкільне життя, оцінки… проте його можна розглянути й з іншого боку. Коли в голові накопичується забагато думок, які не завжди можна розповісти близькій людині,  тоді краще «виписати» на папері. Ці поступові записи з часом перетворюються на щоденник. Головна його перевага – він ніколи не розкриє ваших таємниць і не буде дивитися осудливо. Завдяки такій формі викладу своїх думок, міркувань, переживань, поглядів на ті чи інші події, ми дізналися багато цікавого про видатних письменників, музикантів, політиків та інших людей, які працювали у різних сферах життєдіяльності.  Сьогодні пропонуємо Вашій увазі художні твори, написані у формі щоденника.

    Англійська письменниця Гелен Філдінг у романі «Щоденник Бріджіт Джонс» щиро та дотепно розповідає про сучасну жінку, пошук себе, кар’єру, кохання та стосунки. Ця книжка – чудова нагода посміятися, розчулитися, а може, навіть вигукнути: «Бріджіт Джонс – це я!». 

    «Щоденник пані Ганки» Тадеуша Доленги-Мостовича - яскрава, чуттєва книга про кохання, вірність, сімейні цінності, дружбу і зраду. Приголомшлива історія з добрим гумором, роман, в якому себе впізнає кожна жінка.

   Цікаво почитати про сучасну українську еліту? Тоді для вас – «Щоденник моєї секретарки» від братів Капранових.

    У романі «Щоденник пам’яті» Ніколаса Спаркса описана історія про кохання, яке герої пронесли через усе життя. Ной і Еллі зустрілися, коли були підлітками. Після проведених разом канікул, вони розлучилися. Наступний раз вони побачилися лише через 15 років. Еллі готувалася до весілля, але випадково побачивши фотографію свого першого кохання, кинула все і поїхала побачитися з Ноєм. Минуло п'ятдесят років. Еллі знаходиться у будинку для літніх людей, у неї хвороба Альцгеймера. Кожен день Ной відвідує кохану і читає їй свій щоденник, в якому описано їх життя і любов.

    У «Щоденнику страченої», означеному як психологічна розвідка,  письменниця Марія Матіос досліджує внутрішню драму закоханої людини. Авторка демонструє елементи психологічного трилера, в якому органічно поєднано сюжет і потік свідомості, дефективність розповіді й новелістичний фінал, тілесну чуттєвість і психоаналітику.

    Головна героїня роману «Щоденники Ієрихар» Володимира Лиса Світлана Ігорівна -звичайна вчителька літератури у забутому Богом селі Загоряни. Троє дітей, чоловік-невдаха, неозорі городи, школа… Здається, усе надто банально і просто. Якби ж то не дивні сни та відчуття на межі божевілля, якби ж то не раптове осяяння – «То хто ж я насправді? Хто живе в мені?».

        Є книги, про які кажуть, що вони легко читаються. Є романи, про які довго думаєш і розповідаєш знайомим у хвилі відвертості… Так можна сказати про «Щоденник Мавки» від досвідченої чарівниці слова Дари Корній.

   Автобіографічний роман Пауло Коельо «Щоденник мага» присвячений пошуку давньої мудрості, яку поступово знаходить герой, відправившись по древньому паломницького шляху до іспанського міста Сантьяго-де-Компостела.

    Ви готові поринути у грандіозну мандрівку Арктикою? Разом із письменником Артуром Конаном Дойлем  та його «Небезпечною роботою. Щоденник арктичних пригод»  ви зануритесь у надзвичайну пригоду.

   Голокост очима підлітка. Щоденник 13-річної дівчинки, яка разом зі своєю родиною ховалася від нацистів на горищі будинку в окупованому Амстердамі. Читайте «Сховище. Щоденник у листах» Анни Франк, яка стала письменницею, свідком своєї епохи, попри те, що у неї відібрали життя.

    «Іловайський щоденник» Романа Зіненка – чесна і відверта книжка, написана безпосереднім учасником подій, який пройшов «Іловайський котел» від початку до кінця. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців «кривавим коридором» дозволяє  пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок  в історії сучасної України.  На цю тему також рекомендуємо «Щоденник Майдану та Війни» Андрія Куркова та «Савур-Могила. Військові щоденники» від авторів Андрія Пальваля, Максима Музики, Петра Потєхіна.

    Щоденник – інструмент для пошуку гармонії зі своїм внутрішнім світом. Читайте і, можливо, вони надихнуть вас на ведення щоденника, який має терапевтичні властивості. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!