Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 18 липня 2020 р.

Дивовижний світ «королівської гри»


Вже багато років, починаючи з 1966 р., у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ – Всесвітньої шахової федерації. Також, відповідно до постанови Верховної Ради України від 1 листопада 2011 року, 20-го липня відзначають День шахів і в Україні. Відомо, що шахи – це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника.
Самі ж шанувальники шахів вважають, що дана гра є і мистецтвом, і спортом, і наукою. Це не тільки гра, що приносить естетичне задоволення, вона є активним засобом інтелектуального розвитку людини. Самоудосконалює, активізує увагу, розвиває мислення і витримку як фізичну так і психологічну, наполегливість, аналітичне мислення, логіку. Японські вчені довели, що інтенсивна гра у шахи на 80 % зменшує ризик захворювання Альцгеймера, призупиняє старіння мозку. Шахи активізують обидві півкулі головного мозку, поліпшують творчі здібності, концентрацію, критичне мислення, навички навчання, розвивають фантазію, формують лідерські якості.
У наш час шахами захоплюються мільйони людей в усьому світі. Не є винятком і користувачі нашої бібліотеки. Незважаючи на пори року та примхи погоди, у дворі будинку поблизу бібліотеки збираються повсякчас справжні любителі шахів. На один з турнірів, у переддень свята, завітали працівники бібліотеки, щоб привітати любителів шахів зі святом та провести інформаційну хвилинку «Ця древня, але вічно юна гра». Присутні познайомилися з літературою, представленою на тематичній викладці «Таємниці шахового поля». Усіх зацікавили видання, в яких узагальнено досвід шахової школи, викладено систему методів підготовки до змагань, розглядаються питання стратегії і тактики шахової гри, зібрані кращі партії з їх характеристиками, які були зіграні за сучасну історію гри в шахи. Адже щоб добре грати, недостатньо лише практики і змагань. Необхідна ще й кропітка робота зі спеціальною шаховою літературою. Після бесіди присутні безпосередньо долучилися до шахових баталій.
 Бібліотечні працівники констатують, що шахи – частина здорового способу життя, насиченого спілкуванням з однодумцями, що віддають левову частину свого дозвілля стародавній розумовій грі.

   А між тим, і про шахи існують цікаві факти!
1. Прототипом шахів була індійська гра чатуранга, яка з’явилася у V столітті. А  вже в IX-X столітті нашої ери шахи з’явилися на Русі.
2. Перша сучасна шахівниця (світлі та темні квадрати) була зроблена в Європі в 1090-му році.
3. Вислів "Шах і мат" походить від перського слова "ShahMat", що означає "Володар помер".
4. Складану шахову дошку винайшов священник. У якийсь момент історії монахам та священникам було заборонено грати в шахи. Священник знайшов шлях, щоб обійти цю заборону і зробив складану шахову дошку. У складеному стані вона спокійно вміщувалася на книжковій полиці і виглядала як дві книги.
5. Існує гра "шахи всліпу". Гравцям зав’язують очі або ж вони переміщують фігури по дошці, не дивлячись на неї.
6. Коли шахи тільки з’явилися, то шахісти грали без годинника. Таким чином, гра могла тривати скільки завгодно, аж до декількох діб.
7. Під час особливо тривалих шахових ігор траплялося так, що гравці… засинали від втоми. Так, в 1851 році суддя зафіксував, що "партія не завершилася, оскільки гравці заснули".
8. У давнину всіх майбутніх лицарів навчали семи видів мистецтв. Так, крім володіння шпагою та вміння співати романтичні оди прекрасній дамі, лицар повинен був вміти грати в шахи.
9. У стародавній Індії гра в шахи мала досить жорстоку форму. Ніхто не грав на інтерес, всі грали на пальці. Тому, хто програв – відрубували палець.
10.У різні часи існували різні шахові фігури. Наприклад, була постать кентавра.
11. В Україні шахи з’явилися у Х столітті. Їх привезли з Персії. Завдяки археологічним розкопкам в Вишгороді, Києві, Турові, в Чорній Могилі та біля Чернігова знайдено фактичне підтвердження. Відомо, що за часів Гетьманщини видатним шахістом був митрополит Т.Яновський. Меценатом шахового мистецтва, що швидко розвивалося, був гетьман К.Розумовський.
12. Лише 6 млн людей на світі знає як грати в цю гру.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!