Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 13 червня 2020 р.

Світ рукотворної краси


У другу суботу червня в світі відзначають Всесвітній день в'язання на публіці (World Wide Knit in Public Day) — незвичайне свято, що об'єднує любителів рукоділля різних країн світу. Проходить цей день також незвично, але цілком у відповідності зі своєю назвою: всі, хто любить в'язати спицями або гачком, збираються в якому-небудь громадському місці міста – в парку, в сквері, в кафе – і віддаються своєму улюбленому заняттю.

Вперше Всесвітній день в'язання на публіці відбувся в Парижі в 2005 році. Придумала цю забаву, що стала традицією, любителька в'язання Даніель Лендес. Згодом публічним в'язанням захопилися не тільки француженки, а й мешканки інших країн, а у акції з'явилася своя емблема, на якій зображені дві спиці на тлі карти Європи. На сьогоднішній день, за даними різних джерел, Всесвітній день в'язання проходить більш ніж в 350 містах планети. Такі заходи відбуваються щорічно та покликані показати широкому загалу, що в'язання може бути соціальною діяльністю, якою можуть займатися всі бажаючі, незалежно від статі, віку і походження. Крім того, в рамках Всесвітнього дня в'язання на публіці влаштовуються виставки в'язаних виробів, покази моди, майстер-класи для бажаючих навчитися цьому непростому, але захоплюючому заняттю.

Цього дня ми мали змогу поринути в атмосферу свята в’язання з допомогою справжньої майстрині в’язального мистецтва Валентини Михайлівни Лещенко, яка не уявляє свого життя без гачка, спиць та ниток. У її творчому доробку ціла колекція власноруч вив’язаного одягу, серветок, сувенірів, іграшок тощо. Кожен її виріб унікальний, оскільки виготовлений з любов’ю. Вона продемонструвала свої вироби, показала ази в’язання гачком та спицями, розповіла про тонкощі даного виду рукоділля.
В свою чергу ми, також долучаємося до святкування Всесвітнього дня в’язання і пропонуємо нашим користувачам книжкову виставку «Жива душа чарівних ниток» з демоструванням виробів нашої читачки Людмили Олександрівни Борщевої.
Тематична література, що представлена на виставці, не тільки  навчить вправно володіти гачком та спицями, але й познайомить з  цікавими фактами, що стосуються даного мистецтва. Наприклад:
- Як стверджують історики в’язання виникло більше чотирьох тисяч років тому в Єгипті. Як це не дивно, але в середньовіччі цим видом ремесла займалися переважно чоловіки. Правда зараз в’язання вважають виключно жіночим хобі. Як правило, ним займаються наодинці, повністю занурюючись в процес.
- Цей процес знайшов відображення навіть у відомих класичних творах. Наприклад, «Війна і мир» розповідає нам про умілицю, няню Анну Макарівну, яка могла в’язати дві панчохи одночасно, помістивши один панчіх  в середину іншого.
- У наші дні для в’язання використовують різні нитки – шерстяну, синтетичну пряжу (для цих волокон використовують товсті гачки, які мають діаметр від 3 до 6 міліметрів), ірис, гарус, муліне в’яжеться гачками товщиною від 1,5 до 2,5 міліметрів.
- У ХХ столітті з’явилося вуличне мистецтво – прикрашання в’язаними полотнами різних кольорів дерев, телефонних будок, споруд, автомобілів. Мистецтво «в’язаного графіті» зародилося в США, його представники прикрашають таким чином вулиці у багатьох країнах світу.
- В’язання надає розслабляючу дію, що допомагає знижувати кров’яний тиск і запобігає появі або розвитку хвороб. Позитивний ефект від в'язання спицями пояснюється просто: коли людина зайнята улюбленою справою, вона не відволікається, вона вся у процесі в'язання. Нерви заспокоюються, організм приходить в гармонію, всі системи працюють ритмічно, їх функції відновлюються. Тоді й лікарі не потрібні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!