Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 1 листопада 2019 р.

Навколо «Коронації» - найкраще коло нації


Чи любите ви подорожувати? Подорож - найприємніший спосіб розвиватися, пізнавати нове, знімати стрес, знаходити нові навички, знайомитися з новими людьми і культурами... А були коли-небудь учасником літературної подорожі? Здійснити подорож саме такого формату запропонували своїм читачам здійснити бібліотекарі центральної міської бібліотеки, палким шанувальникам художнього слова. Об’єктами
пізнання у цій подорожі стали твори сучасних українських письменників, відзначені міжнародним літературним конкурсом романів, п'єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова». Вони надзвичайно різноманітні за тематикою, жанровими особливостями, мовою, кожна з них цікава по-своєму.
Першою зупинкою подорожі стало місто Львів – місто митців, культури, романтики. Тож і не дивно, що він надихав і продовжує надихати тисячі і сотні поетів та письменників. Серед них - Галина Вдовиченко, українська письменниця та журналістка. Книга Галини Вдовиченко «Маріупольський процес» визнана кращою на «Коронації слова – 2015» у номінації «Ґранд-романи». У романі «Маріупольський процес» - усе як на війні: втрати, біль, знову втрати... Батальні сцени і мирне життя, любов і ненависть, брехня і правда. Твір розповідає про зустріч і стосунки українця Романа, який потрапив у полон на Донбасі та сепаратистки Ольги.
    Наступне місце зупинки - Тернопіль,  край зі своєю унікальною ландшафтною та історичною спадщиною, таємничими печерами, багатими повноводними річками, водоспадом та каньйонами, десятками замків, пам’ятників, музеїв та інших архітектурних споруд. Саме тут народився і проживає хірург-детектив (працює в Козівській центральній районній лікарні хірургом) Олексій Волков - неодноразовий номінант і переможець літературного конкурсу «Коронація слова»: перша премія у номінації «Роман» за твір «Амністія для хакера» (2004 р.); Гранд відзнака за твір «Вовчий місяць» (2015 р.), володар першої в Україні спеціальної відзнаки «Золотий Пістоль» за внесок у розвиток гостросюжетної літератури. Письменник вважає детектив гімнастикою для інтелекту та найдосконалішим літературним жанром, бо лише у ньому наприкінці твору все приходить до повної відповідності та остаточно розставлені крапки над «і».
    Наступним місцем зупинки - Рівненська область. Вже не перший рік ми бачимо на телебаченні, соціальних мережах, у ЗМІ страшні кадри величезних територій, знищених «копачами», які нікого не залишають байдужими. Бурштинова «лихоманка» зачепила Волинську і Житомирську область… Роман «Бурштин» Василя Тибеля, відзначений третьою премією «Коронація слова - 2018», чи не перший прозовий твір про видобуток «сонячного каменю». Це спроба автора поглянути на проблему через призму людських взаємовідносин. З одного боку,  для місцевого населення – це шанс заробити, збагатитися, а з іншого – своєрідне випробування багатством. Доки одні намагаються врятувати в природі те, що ще можливо, інші прагнуть узяти з надр землі все, що хочуть – будь-яким способом.
    Край чарівних конвалій, сон-трави, сніжно-білих анемон, жовто-багряного квіту азалії, що палахкотить у поліському лісі… Ось такою постала перед учасниками заходу дорога серцю земля батьків і прадідів наших – Житомирщина. Приємно відзначити, що серед лауреатів «Коронації слова» є і житомиряни. Так, у 2010 р. у номінації «Пісенна лірика про кохання першу премію отримав Володимир Шинкарук за вірш «Стояли поруч». Присутні прослухали ліричну і в той же час філософську пісню у виконанні Володимира Федоровича, яка викликала приємні емоції. У 2018 р. спеціальну відзнаку «Кращий твір про АТО» у номінації «Пісенна лірика» отримав М. Пасічник за вірш «Вірш для гітари кіборга», музику до якого написав Олесь Коляда.
Наступною зупинкою подорожі стала славетна столиця нашої батьківщини  - Київ. Тут бібліотекарі запропонували познайомитися із творчістю Тетяни Белімової  та Міли Іванцової.
Справжньою фавориткою «Коронації слова» є  Наталка Доляк, українська письменниця, драматург, журналіст із Вінниці, міста, у якому можна помилуватися красивою архітектурою міста, відвідати пам'ятки, аналогів яким немає у всій Україні, а ввечері відпочити, спостерігаючи барвисте світломузичне шоу на воді. У 2012 році вона отримала другу премію за кіносценарій і диплом за роман «Гастарбайтерки». Має спеціальну відзнаку «Вибір видавця» конкурсу «Коронація слова - 2014» за роман «Чорна дошка».
Не оминули своєю увагою бібліотекарі-екскурсоводи і  край Тараса і Богдана, край, який приваблює знаменитим парком «Софіївка», Чернечою горою. Саме на Черкащині проживає Зінаїда Луценко, переможниця «Коронації слова – 2012». У своєму романі «Необдумана Міловиця»  автор звертається до суперечливих подій  першої половини ХХ століття.
Навідалися учасники подорожі і до наймолодшої області нашої батьківщини – Луганської, зокрема,  у м. Сєвєродонецьк, де проживає коронована словом письменниця Світлана Талан. Вона пише романи у жанрі «реальні історії», які їй підказує саме життя. У 2011 році її роман «Щастя тим, хто йде далі» став лауреатом на конкурсі «Коронація слова 2011» та отримав відзнаку від фонду Олени Пінчук Анти-СНІД «За найкращий роман на гостросоціальну тематику». На початку 2012 року роман був виданий під назвою «Коли ти поруч» у видавництві «Клуб сімейного дозвілля». Роман автора «Не вурдалаки» також був відзначений на Міжнародному конкурсі «Коронація слова - 2012». Роман «Розколоте небо» здобув спеціальну відзнаку «Вибір видавця» в конкурсі «Коронація слова - 2014».
Наступною зупинкою став промисловий і шахтарський край нашої батьківщини – Донеччина, де народилася одна з найуспішніших українських письменниць Ірен Роздобудько. Її книги не сходять з полиць книжкових магазинів роками, а за її сценаріями знято вже 12 фільмів. Роман письменниці «Гудзик» був відзначений першою премією «Коронація слова». У Запоріжжі всіх  чекало приємне знайомство  із дівчиною із козацького краю – Ярославою Дегтяренко та її творами на історичну тематику.
А кінцевою зупинкою у літературній подорожі стала справжня перлина степового краю України - Херсонщина . Саме у цьому мальовничому краї народилась і живе одна з найкоронованіших українських письменниць – Люко Дашвар.  Перший роман Дашвар «Село не люди» вийшов у 2007 році й став лауреатом премії конкурсу «Коронація слова - 2007». Наступний роман «Молоко з кров'ю» став дипломантом «Коронації слова - 2008». Третій роман авторки «РАЙ.Центр» став дипломантом конкурсу «Коронація слова - 2009» у категорії «Вибір видавців». У 2012 року конкурс «Коронація слова» надав письменниці відзнаку «Золотий письменник України».
Ми впевнені, що у дивовижному розмаїтті книг сучасної української літератури, відзначених, «Коронацією слова»,  ви знайдете собі авторів та їх книги до вподоби. Подорожуйте сторінками творів «коронованих» українських письменників, адже читання – це дихання розуму!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!