Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 15 листопада 2019 р.

Ґудзикове диво


Висить, нудьгує ґудзик - спокійно так живеться.                     Його не помічають,                                 поки не відірветься… 


16-го листопада у світі відзначають цікаве свято – «Всесвітній день ґудзиків».
Заснований День ґудзика американською організацією «National Button Society», відзначають його з 1938 року.  Ґудзики мають довгу історію, якій уже багато тисяч років. Найдавніші ґудзики або предмети, схожі на сучасні ґудзики, використовувалися далеко не для того, для чого ми використовуємо їх зараз. Їх використовували виключно як прикраси, а не для застібання. Для  цього використовувалися зав’язки, шнурівки, вироби з рослин і кісток тварин, в якості шпильок. Ґудзик був своєрідним предметом розкоші, що виконував не тільки декоративні функції, але й ніс цілком певне інформаційне значення.
   Про це та багато іншого дізналися юні користувачі бібліотеки – філії №2, завітавши на годину творчості «Незвичайний день звичайного гудзика». Захід розпочався тематичною бесідою «Історія одного предмета». Діти почули розповідь про те, звідки ж прийшов до нас ґудзик, про унікальні колекції, які зберігаються в  музеях Швеції, США, Польщі, Чехії; з’ясували, для чого він потрібний, а також, чим  схожі і чим відрізняються ґудзики.  Також бібліотекар представила виготовлену міні-книжечку «Ґудзикова мозаїка (цікаві казки, загадки для дітей про ґудзики)». Хлопці та дівчатка переглянули мультфільм «Сто ґудзиків», взяли участь в конкурсах "Приший  ґудзик швидше» та «Різні способи пришиття ґудзика», читали вірші,  виготовляли чудові прикраси з ґудзиків.
   На завершення хочеться зауважити, що більшість з нас навіть не помічають  наскільки важливий для нас цей елемент одягу, адже без нього було б все набагато складніше. Сьогодні у кожному домі упродовж років накопичується багато речей. Ніби й непотрібні, але викинути шкода. Зібравши старі ґудзики ми підготували годину творчості, яка допомогла зробити вишуканий подарунок для когось із родини або друзів на свято. І, головне, зробили це досить просто. Потрібні стали лише уважність, старанність та… старі ґудзики.
    Завітайте до нашої читальної зали, ми допоможемо вам у виборі ідеї, або ж, за вашим бажанням, проведемо майстер-клас. А поки пропонуємо познайомитися з цікавою інформацією:

ҐУДЗИК ТА ПРИКМЕТИ, ЯКІ З НИМ ПОВ'ЯЗАНІ
  Ґудзик для українців – не просто ґудзик. З ним пов’язано багато прикмет, напрацьованих протягом століть. І ось деякі з них:
  Якщо людина знайшла ґудзик на дорозі, то куди б не лежав її шлях, він буде вдалим. Також це до швидких змін у житті та добрих новин.
  Якщо знайдено ґудзик білого або зеленого відтінку, на людину чекає багатство та великий прибуток. Ґудзик чорного кольору з двома дірками приносить нещастя й самотність. Її піднімати не варто.
  Якщо ґудзик відлетів, то це попередження про зміни в житті. Варто звернути увагу на спосіб життя, визначити пріоритети, переглянути зобов’язання. Якщо він загубився напередодні Нового року, то зникнуть усі нещастя й проблеми минулого року.
  Якщо ж відлетів ґудзик, пришитий на грудях, то незабаром можна очікувати великого й щирого кохання.
  При цьому зламаний випадково в руках ґудзик віщує чорну смугу в житті. В такий день не радять починати важливі справи.
  Якщо ґудзик впав і від удару зламалося вушко, серед оточуючих є злі люди, від яких можуть бути неприємності. Якщо на ньому з’являється тріщина, варто очікувати якихось проблем. Це може бути погіршення здоров’я, пониження на посаді або ж розірвання стосунків. Щоб нейтралізувати цей негатив, радять закопати ґудзик, або ж викинути в проточну воду. Якщо ж при застібанні одягу зламався ґудзик, то людина в небезпеці.
       Є ще свої премудрості й щодо пришивання ґудзика:
якщо ґудзик пришивати, використовуючи хрестоподібну форму, то власник її матиме міцне здоров’я;
у вигляді букви Z – принесе матеріальне благополуччя, у вигляді квадрату – допоможе знайти рівновагу та спокій;
 у вигляді I - пробудить талант та творчий потенціал;
якщо пришивати гудзик паралельними стібками, це допомагає знайти нових друзів і підняти свій рейтинг у колективі;
вертикальні стібки сприяють поліпшенню інтуїції та розкриттю таланту;
пришити ґудзик до одягу другої половинки — знак міцних стосунків.
   Ґудзики використовують ще як амулети. Вони привертають любов, удачу, оберігають від негативу. Їх можна носити як на одязі, так і в сумочці або гаманці. При цьому має значення колір: червоний – пробуджує пристрасть, жовтий і зелений – до успіху та матеріального благополуччя. Усі відтінки синього й фіолетового допомагають розкрити талант та інтуїцію, а білі ґудзики приносять спокій та гармонію. Чорний символізує тугу й смуток, тож такий колір обирати не радять.
Тож бажаємо Вам правильно підбирати, пришивати і застібати ґудзики, а якщо раптово втратите – не втрачати разом з ними почуття гумору.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!