Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 21 лютого 2019 р.

Вони назавжди лишаться в строю


Небесна Сотня білих журавлів,
Душа яких летить під небесами.
Ніхто із вас вмирати не хотів,
Хай вічна пам’ять лишиться із вами.
Д. Писарчук
  Події останніх місяців 2013 і початку 2014 років перетворилися на справжню національну стихію, в якій передався найтонший подих душі українського народу. Пробудилася приспана роками національна свідомість людей.
  20 лютого, в День  Героїв Небесної Сотні, у центральній міській бібліотеці зібралися представники громади нашого міста, молодь та учні ЗОШ №3,11 на вернісаж поглядів «Євромайдан: хроніка відчуттів крізь призму літератури»,  щоб разом пригадати події 5-річної давності. Ведучі заходу Тетяна Примаченко і Галина Піка зупинились на хронології тих трагічних подій, що й досі викликають нестерпний біль у серцях мільйонів українців і щемливу тугу за загиблими героями. Імена Героїв Небесної Сотні назавжди увічнені в пам’яті українського народу. На сьогоднішній день в Україні, починаючи з 2014 року, існує щонайменше 117 вулиць, назви яких пов’язані з трагічними подіями 2013-2014 років. Найбільше таких вулиць, провулків, площ і скверів – у Київській, Житомирській і Черкаській областях. У Коростені є вулиця, названа на честь нашого земляка - Героя України Сергія Кемського. 
    Революція Гідності як війна і примирення знайшла відображення у книгах, які були включені до бібліографічного дайджесту «Книги, творені кров’ю серця». Автори видань на розсуд читача пропонують: огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013-лютому 2014 років, відверті інтерв’ю з головними героями тієї історичної зими, спогади очевидців, журналістське розслідування, історично-публіцистичні дослідження. Багато видань представлені у художньому форматі: «Армагеддон на Майдані» В.Базіва,  «Вогняна зима» А. Кокотюхи,  «Я з Небесної Сотні» М. Рудневича, «Вертеп # Роман про Майдан»  О.Захарченко, «Приватний щоденник. Майдан. Війна…» М. Матіос, «Євромайдан» О. Пилипчук, «Незнищенність, або небесна сотня» Г. Юшкевича та ін.
Всі присутні відчули щемливу атмосферу у залі, коли почули уривок із книги «Я з Небесної Сотні» М. Рудневича у виконанні Олександра Бондарчука, учня ЗОШ №3.
На честь цієї дати звучала на заході і поезія, зокрема, вірш  «Небесна Сотня» із збірки «Незнищенність, або небесна сотня» Г. Юшкевича, нашого земляка, уродженця с. Калинівка Лугинського району, учасника Всеукраїнського літературно-мистецького свята «Просто на Покрову»,   який зачитав Сергій Мойсієнко. Адже сприйняття через мистецтво слова ця трагічна сторінка в нашій історії залишиться не тільки у свідомості, а й у серцях кожного. Перегляд літератури «Небесна Сотня: пам’ятай», представлений на заході,  відкритий для всіх, хто бажає оновити у пам’яті ті трагічні події.
     Усі присутні під неофіційний гімн Небесної Сотні – лемківську пісню «Пливе кача» хвилиною мовчання вшанували невмирущу пам’ять про загиблих воїнів Небесного Війська.
     Небесна Сотня – це наш біль і наша гордість, це наші сльози і наш душевний щем. Вони дивляться на нас з небес і думають - не дайте злу перемогти, адже Україна і нині в сльозах, на її захист у війні з російським агресором стають тисячі й тисячі патріотів своєї держави, борються за її єдність та цілісність. Герої Небесної Сотні віддали свої життя заради гідного майбутнього України. А всі ми, представники української нації, повинні у своїх серцях берегти вдячну пам'ять про героїв Небесної Сотні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!