Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 15 лютого 2018 р.

Золотий непокірний тризуб

Наш герб – тризуб.
Це воля, сила й слава.
                    Н. Поклад
   Цього року ми відзначаємо 100-річчя  затвердження Тризуба державним гербом Української Народної Республіки. Ця подія відбулася 12 лютого 1918 року в місті Коростені. Сучасна Україна продовжила традицію УНР. 19 лютого 1992 року Верховна Рада затвердила золотий тризуб на блакитному фоні Малим Гербом України. Щоб увіковічнити цю подію, у  березні 2006 року в Коростені відкрили пам’ятний знак на честь затвердження Тризуба, який встановлено у скверику  біля коростенського залізничного вокзалу. Пам’ятник-монумент складається із гранітної стели, на якій прикріплено табличку з написом: «Тут, 12 лютого 1918 року Мала Рада (Президія Центральної Ради) у м. Коростені затвердила тризуб як герб Української Народної Республіки, основу сучасного малого герба України».
    Працівники центральної міської бібліотеки  провели історичний хроноскоп «Тризуб – символ світогляду українців». На зустріч завітали  активні коростенці, вчителі історії, представники організації ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, старшокласники школи-гімназії №2 ім. Миколи Сингаївського та НВК №12. Бібліотекарі Світлана Мельничук та Галина Піка ознайомили присутніх з історією тризуба та розповіли про його значення для українців. Зустріч проходила в теплій і невимушеній обстановці. Розповідь ведучих супроводжувалася яскравою презентацією. Для гостей бібліотекарі презентували книжковий перегляд «Во славу Золотого Тризуба».
   Цікавою частиною заходу стала зустріч із нашим земляком Геннадієм Леонідовичем Махоріним – кандидатом історичних наук, доцентом кафедри суспільних наук Житомирського національного агроекологічного університету. Він презентував нову книгу «Українська національна революція 1917 – 1922рр. та її перебіг на Житомирщині». Присутні мали можливість поспілкуватися з автором й  детальніше дізнатися про події тих буремних років та роль міста Коростеня в цей період. Всі бажаючі мали нагоду придбати книги із його автографом. А для бібліотеки приємним подарунком стали нові книги історика-краєзнавця. Для відвідувачів працівники читальної зали оформили  фотовиставку документів, матеріалів та світлин діячів Української революції 1917–1921 рр. «Фотомиттєвості українського державотворення».
   Українська національна революція є й залишиться героїчною сторінкою історії нашого народу. У цей невеликий за хронологією час вмістилося багато людських сподівань, гарячих надій, полум’яних промов, кривавих битв. Історія назавжди закарбує імена героїв, які боролися за вільну Україну. Вони житимуть в нашій пам’яті вічно. Ми ж повинні добре знати свою історію, щоб побудувати достойну пам’яті українських патріотів нову європейську державу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!