Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 12 жовтня 2017 р.

Поліський наш край у цвіті сіяє

О краю мій рідний, стежини дитинства,
Поля прадідівські і батьківські теж,
Люблю вас преніжно, скорботно і тихо
Всією душею, без міри, без меж.
                Л. Малецький

Житомирщина… 
Край Лесі Українки і Максима Рильського, Василя Земляка
і Бориса Тена, Івана Огієнка і Василя Юхимовича, Сергія Корольова і Володимира Короленка… До 80-річчя утворення Житомирської області  у бібліотеках ЦБС
м. Коростеня змістовно і насичено пройшов загальносистемний День краєзнавства «Живи і процвітай, Поліський краю! Благословенна будь, свята земля!»

Зокрема, для учнів ЗОШ №13 бібліотекарі Тетяна Примаченко та Алла Сергієнко підготували туристичну мозаїку «Захоплюючі родзинки Житомирщини».
   Останнім часом складається враження, що українці розучились дивуватися. Авжеж! Розучилися… Щоб відчути захоплення, наші земляки тисячами рушають до далекого і близького зарубіжжя  або, на крайній випадок, до стереотипних Умані, Кам’янця, Львова… Так, потрібно побувати і там! Але що ми бачили у себе, «під боком»? На території Житомирщини багато див природи. Найбільш відоме – Камінне село в Олевському районі. Дивовижним поліським «Стоунхенджем» називають це прадавнє урочище - одне із найцікавіших місць України. Цю місцевість ще називають реліктовою, неповторною і загадковою. Це геологічна пам’ятка природи. Нині тут створений об’єкт природно-заповідного фонду – заказник «Камінне село». Камінне село – диво, яке хоча б раз у житті варто побачити і відчути його таємничий подих.
     Унікальним творінням живої природи, яке пролягає на батьківщину Лесі Українки – старовинне місто Новоград-Волинський - є скеля «Кам’яний гриб». Це валун льодовикового походження.
    Житомирська область – дивовижний і унікальний край. Крилатим і загальновідомим став вислів академіка О. Ферсмана: «Житомирщина – це Урал в мініатюрі», - так він охарактеризував мінеральні багатства нашої землі. І, дійсно, тут є багаті поклади коштовних і напівкоштовних каменів, найкращі види граніту і мармуру. Скарбницею надр Волині називають музей коштовного та декоративного каміння у селищі Хорошів. Це унікальний музей, в якому виставлено 1800 експонатів з родовищ напівдорогоцінних та оздоблювальних мінералів Житомирщини та інших регіонів України, а також окремі взірці з усього світу.
Люблю Поліський світлий край,
Немов кришталь – ранкові роси.
Люблю сосновий диво-гай,
Духмяних трав рясні покоси,
Сріблястий голос солов’я,
Мов жар – корали калинові,
Таємний шепіт ручая
І неба очі волошкові.
                      О. Пилипчук
    В Україні чи не кожне село мальовниче, має свою родзинку і заслуговує на звання «неймовірне». А за результатами ІІ Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України - 2017» найнеймовірнішим селом України визнано Червоне у Житомирській області.  «Колискою вітчизняного повітроплавання» - так можна назвати селище, яке  завдяки цукрозаводчику Ф. Терещенку  стало центром українського літакобудування.
     А чим ще  цікава Житомирщина? Своїм різнобарв’ям вражають різноманітні фестивалі, що проходять у різних куточках нашого краю. Учнівська молодь захоплено  прослухала каскад цікавих повідомлень про свято Чорниці в Олевську, Всеукраїнський ягідний фестиваль «Брусвяна-Україна», що проходить у с. Костівці Брусилівського району, Всеукраїнський фестиваль льону у с. Стремигород  Коростенського району, фестиваль «Поліська пані картопелька» в Овручі. Звичайно, що достойне місце посідає у цьому колоритному віночку і наш фестиваль дерунів, який впевнено завоював прихильність гостей і став популярним.
   Перегляд літератури «На отчій землі-Україні цвіте Полісся голубе» став гарним доповненням до заходу, а видання, презентовані під час огляду, зокрема, «Цікава Житомирщина» Г. Мокрицького та «Житомирщина туристична» М. Костриці більш детальніше ознайомлять із перлинами нашого краю.
    У рамках проведення Дня краєзнавства, приуроченого 80-річчю Житомирської області, бібліотекарі  філії №2 презентували  своїм користувачам літературну карту Житомирщини, яка відображає широкий діапазон творців друкованого слова нашого краю. 
Це гарна можливість ознайомитись із видатними земляками, котрі у той чи інший час побували у Житомирі та його районах. У декого із них мала батьківщина назавжди залишилася у дитячих спогадах, дехто завітав до нас лише раз у житті й то на декілька годин, хтось затримався на кілька тижнів або місяців, але усі вони залишили свій помітний слід на теренах області. Карта створена за географічним принципом: по місту Житомиру і кожному району, зокрема, зазначені ті населені пункти, де народилися, вчилися, живуть і працюють славетні майстри слова. Активні читачі, учні 11- Б класу міського ліцею, відзначили, що наша Житомирщина щедра на літературні таланти,  проте найбільше представників літературної ниви виплекали  Житомирський, Коростенський та Бердичівський райони. Маємо надію, що даний наочний «гід» посприяє більш глибшому ознайомленню користувачів бібліотеки із письменницькою когортою Полісся. 
     

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!