Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



середу, 27 квітня 2016 р.

Тридцять років поряд: мужність, біль і горе

Тридцять літ  йдуть поряд:
мужність, біль і горе,
Лиш свята надія душу окриля –
просвітліє небо,
зродиться земля.
                   О. А. Пилипчук

    30 років від страшного квітня 1986 року. Ми, як це не жахливо звучить, звикли до Чорнобиля... Ми звикли до наявності "зони", до болі вирваних з корінням людей, до небезпеки, що причаїлася під саркофагом, до гіркого присмаку полину в наших душах. Звикли, змирилися... Тридцята річниця чорнобильської трагедії… А буде ще й сорокова, п’ятдесята, сімдесята і більше… Неначе стривожені лелеки, летять роки та не втихає у людських душах біль чорнобильської весни. Біль втрат. І тоді. І сьогодні. І завтра…На превеликий жаль, і донині Чорнобиль продовжує тримати нас під прицілом, залишається зоною відчуження і нещадно забирає людські життя.
   Згідно Указу Президента № 702/2015   в Україні 2016 рік оголошений Роком вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи. Ми складаємо подяку і шану тим, хто став на шляху страшної біди. Пам’ять – найцінніше, що є у людей, чиї долі опалені вогнем та попелом Чорнобиля. До цієї сумної дати в центральній міській бібліотеці пройшов день пам’яті «30 років поряд: мужність, біль і горе», на який були запрошені ліквідатори аварії – пожежник Стретович Дмитро Анатолійович та дезактиватор Орловська Вікторія Яківна.

   Учні десятих класів міської гімназії №7 із хвилюванням слухали розповіді очевидців атомного лиха, чию долю обпік чорнобильський вогонь. Присутні відслідковували хроніки катастрофи,  вшанували пам'ять тих, хто поклав життя у боротьбі з радіацією хвилиною мовчання. Щемливо звучали поетичні рядки із нової збірки поетеси з Олевщини Ольги Пилипчук «Відлуння зорі Полин». Ці святі болі, трагічні сторінки випоминаються в книжках, що їх експонує читальний  зал центральної міської бібліотеки на виставці "Землі моєї доля полинова". Школярам була презентована також віртуальна книжкова виставка, яка вражає документами, фотоматеріалами, правдивими емоційними розповідями очевидців. Розділ виставки «Я звідти родом, де біда упала», присвячений життю і діяльності мешканців Житомирщини у переддень і після Чорнобиля.
    Особливу увагу привернув «Альбом учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС», який містить біографічні дані ліквідаторів-коростенців. Альбом випущений в єдиному примірнику, який зберігається в читальній залі центральної бібліотеки. Пропонуємо переглянути його електронний варіант.
     Бібліотекарі підготували і вручили учням пам’ятку «Вони були серед перших, і першими пішли із життя», присвячену шести героям, що зупинили вогняну стихію, яка вирувала над аварійним енергоблоком.
     Поклонімося їм! Чорнобиль – це останній урок, а можливо, останнє попередження для людства, адже з Планети Земля нам евакуюватися нікуди.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!