Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 6 травня 2014 р.

Чисте довкілля сьогодні – безпечне майбуття завтра!


Зупинися, людино, на мить…
І відчуй, як планеті болить.
Як із серця крик вирина –    
Зупинися, Земля в нас одна!


Природа – джерело життєдіяльності людини, розумний і добрий вчитель, дбайливий лікар, цікавий співрозмовник. Однак упродовж тривалого часу відбувається руйнація життєтворчих основ, що загрожує знищенням не лише людини, а й всього живого на землі. А для того, щоб цього не сталося, треба виховувати екологічну культуру і відповідальність ще з дитинства, оскільки в цей час отримані знання можуть надалі перетворитися в міцні переконання.
 У читальній залі міської бібліотеки – філії №2 було проведено День екології «Від екологічного просвітництва до екологічної культури».
  Учні 8-х класів міського ліцею мали змогу відвідати екологічний вечір «Збережемо довкілля заради життя». Захід відкрила уквітчана  дівчина – Земля, в руках тримаючи глобус (учениця 8 класу Бардачевська Софія) і закликала всіх присутніх турботливо і бережливо ставитись до навколишнього середовища. 
Увазі школярів було представлено слайд – презентацію «Екологічні проблеми сучасності та шляхи їх вирішення» 
та відео-кліп на авторську пісню читача бібліотеки Анатолія Вигівського «Черная быль».  Завідуюча бібліотекою Тетяна Маєвська детально проаналізувала екологічну ситуацію, що склалася у світі в цілому і в Україні та нашому краї зокрема.

З метою популяризації літератури екологічної тематики бібліотекарем Інною Архипчук було проведено огляд видань, представлених на тематичному перегляді літератури. 

Учні, передаючи одне одному мікрофон, розмірковували над запитанням «Що я буду робити, щоб світ навколо став чистішим?». 
Кожний учасник отримав інформаційний бюлетень «Еко-порадник» та «Календар екологічних дат», що розробила та видала бібліотека. Наприкінці вечора виступила вчитель біології міського ліцею Лілія Тагун і звернула увагу присутніх на те, що всі екологічні проблеми взаємопов’язані й тому можуть бути вирішені в комплексі.
Для активних відвідувачів книгозбірні віком 9 – 10 років  відбувся конкурс малюнка «Бережімо планету Земля – вона в нас одна!». Переможцями стали учні ліцею Владислав Федоренко, Тетяна Носова, Олег Ведякін, які були нагороджені медалями «Юному художнику» та отримали призи.

Дорослі відвідувачі бібліотеки мали змогу подискутувати на тему «Екологія Коростенщини: діагноз ставить населення».

Отже, екологічна свідомість - це розуміння необхідності охорони навколишнього середовища, усвідомлення того, що кожна людина несе відповідальність за збереження життя на землі. Нам вкрай необхідне фізичне очищення від бруду, неохайності, недоглянутості і мотлоху, інакше виростимо покоління, для якого бездумне, хамське ставлення до довкілля стане нормою.  

3 коментарі:

  1. Обожаю такие мероприятия! Потому что они действительно не для галочки, не для отчета.... а как бы громко это ни звучало - для нашего будущего. Мы тоже об этом часто с подростками говорим. Я работаю в отделе краеведения теперь, и часто повторяю: любовь к родному краю начинается с того, чтобы не выбросить мусор мимо урны, не сломать деревце, не развести костер в неположенном месте... или, например, с того, чтобы поучаствовать в субботнике, найти в родном городе пункт приема использованных батареек...

    ВідповістиВидалити
  2. Вот, нашла замечательные "Советы эко-жителям планеты" в блоге у наших каневских коллег. Советы понравились своей актуальностью, доступностью для каждого, тем, что они "на каждый день" ...

    ВідповістиВидалити
  3. Бібліотека - філія №220 травня 2014 р. о 15:52

    Спасибо большое за комментарий и советы. Мы обязательно воспользуемся ими в своей работе.

    ВідповістиВидалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!