Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 11 березня 2014 р.

Сяє з вічності душа Тараса

  «Сяє з вічності душа Тараса! Сяє в пророчому слові, в автопортретах, у живописних барвах української природи і посилає у віки біблійне пророцтво воскресіння України!» - такими словами розпочалася ювілейна конференція з нагоди  200-річчя від дня народження Тараса Шевченка «У цвіту садів прекрасних буде жити він вовіки, як безсмертний наш сучасник». В конференції прийняли участь вчителі української мови і літератури та шкільні бібліотекарі.
   Шевченко і Житомирщина… Їх пов’язують лише окремі епізоди біографії Кобзаря, але так само, як для інших регіонів України, постать генія українського народу для нашого краю є такою ж життєстверджуючою і дороговказною в національному та духовному поступі. Під час конференції звучала розповідь про перебування Тараса Григоровича в Житомирі, Бердичеві  та на станції Кодня.


   Присутні дізналися про внесок у художнє осмислення шевченківської теми письменників і поетів Житомирщини. Серед яких: Леся Українка, Іван Огієнко, Максим Рильський, Олег Ольжич, Валентин Грабовський, Галина Цепкова, Віктор Васильчук, Тетяна Микитчук та багато інших митців нашого краю.
  Із задоволенням послухали вінок віршів, присвячених Кобзареві від поетів Коростенщини.
  З презентацією «Житомиряни - лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка» виступила вчитель української мови та літератури міського ліцею Наталя Тертична.
Про участь у святі «В сім’ї вольній, новій…», яке в 2010-му році приймала Житомирщина , розповів член спілки журналістів України, редактор газети «Вечірній Коростень», дитячий письменник Віктор Васильчук, який очолював делегацію від Коростенщини. Віктор Борисович висловив своє відношення до геніального поета, бачення і розуміння творчості Кобзаря.                                     
  Вшановуючи нині Т.Г.Шевченка, ми говоримо і про актуальність його творів для наших днів.  Пересвідчитись у цьому можна перечитавши та  переглянувши ще раз поетичну й мистецьку спадщину Кобзаря, яку бібліотекарі презентують на книжкових виставках: «Геній Шевченка, як нації крила» та « У пам’яті вшанований віками».
  Все йде,  все минає… Та залишається пам'ять, добра слава про людей, що мандрують  світом у пошуках істини та правди. Минуло 200 років від дня народження Шевченка – славного сина українського народу, але й сьогодні його слово живе між нами. Кожне слово Тараса Григоровича ніби із сьогоднішнього дня. Читайте його твори. Вони допоможуть осмислити минуле та зазирнути в майбутнє, відкрити для себе нове в мудрих рядках його творчості. 
)

1 коментар:

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!